CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2015

 

Ladder of Escape 12 - Organ

Lekkerkerker: Improvisaties

Greetje Bijma (zang), Alfredo Genovesi (elektrische gitaar, elektronica), Oene van Geel (viool, altviool), Loïc Mallié (piano), Jacob Lekkerkerker (orgel)

Attacca 2015143 45'

Live-opnamen op diverse locaties

 

Jacob Lekkerkerker (1975, Woerden) was als de zoon van organist Gijsbert Lekkerkerker voorbestemd om organist te worden. Maar hoe doe je dat wanneer je geboren wordt met aan je rechterhand alleen maar een pink en een duim? Dus speelde Jacob gitaar in de schoolband en studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie. Toen hij uit nieuwsgierigheid ging zingen in de cantorij van de Amsterdamse Westerkerk maakte hij kennis met organist Jos van der Kooy. Die herkende een groot talent, en gaf hem de raad om een conservatoriumstudie te volgen. Onzichtbaar voor de toelatingscommissie speelde hij de Toccata en Fuga van Bach voor, en werd aangenomen. Inmiddels is Jacob Lekkerkerker organist van de Oude Kerk te Amsterdam, niet alleen voor de diensten op zondag, maar ook als titularis, naast Matteo Imbruno. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Jan Pieterszoon Sweelinck, stadsorganist van Amsterdam in de Gouden Eeuw.

Het spreekt vanzelf dat Lekkerkerker deze spectaculaire ontwikkeling niet te danken heeft aan zijn vertolkingen van de klassieke canon. Hij heeft zijn eigen repertoire moeten zoeken, en als organist vindt je dat in de improvisatie. Vanuit zijn achtergrond in pop, jazz en beeldende kunst zoekt hij vooral naar een nieuwe context voor het orgel. Dat dat juist in de Oude Kerk gebeurt mag op zich een wonder heten. Voor veel orgelliefhebbers hèt bastion van waaruit Feike Asma met zijn concerten in het midden van de vorige eeuw zijn grote triomfen vierde. Dat het anders kan en moet laat Jacob Lekkerkerker op deze cd horen, die ons meeneemt op een tocht langs de ladder van zijn succes, die voor hem inderdaad een 'ladder of escape' is gebleken.

De cd opent met Andante & Allegro con fuoco voor piano en orgel. De opname vond plaats in het Orgelpark, waaraan Jacob een tijdlang als adviseur verbonden was. De pianist is Loïc Mallié, een improviseerlegende uit Frankrijk, bij wie hij studeerde. In Groningen ontving Lekkerkerker de Schnitger Droomprijs 2013, voor zijn 'bijdrage aan de hedendaagse orgelcultuur in Nederland'. Reflection I & II werden opgenomen in de Groningse Der Aa Kerk, het noordelijke bastion van de barokke orgelmuziek. Samen met vocaliste Greetje Bijma, altviolist Oene van Geel en 'elektronicus' Alfredo Genovesi kwam daar een al even barokke bespeling van de ruimte tot stand. Uit de Oude Kerk komt een Soundscape van twaalf minuten, als onderdeel van het project Try-out Funky Organs, het nieuwste initiatief van deze fascinerende muziekdenker die zich kennelijk door niets geremd voelt. Zo hebt u het eerbiedwaardige instrument van Sweelinck nog nooit gehoord.

Het label Attacca van Sieuwert Verster - bezielende motor van het Orkest van de Achttiende Eeuw - biedt in de serie Ladder of Escape ruimte aan musici om hun instrument te laten ontsnappen naar nieuwe klankwerelden. Hier maakt Jacob Lekkerkerker van de orgeltrap een brandtrap. Volg hem!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links