CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2015

 

Organ Music Before Bach - Kei Koito

Pachelbel: Toccata in d - Ciacona in d - Fantasia in D - Vom Himmel hoch - Toccata in g - Ciacona in g - Fantasia in C - Toccata in C - Preludium in e - Fuga in e

Muffat: Toccata Prima - Ciacona in G - Toccata Decima

Fischer: Ricercar - Chaconne in F - Riga udon - Passacaglia in d

Kerll: Passacaglia in d

Froberger: Ricercar in d - Canzon V in G - Meditation

Kei Koito (Johann Jakob Hör orgel 1736, gerestaureerd in 2008 door Hermann Weber)

Deutsche Harmonia Mundi / Sony 88843040912 • 79' •

Opname: juni 2014, Pfarrkirche Wolfegg (D)

www.kei-koito.com

https://www.youtube.com/

   

Ausser Frobergern, Kerl u. Pachelbel hat mein Vater die Wercke von dem Badenschen Capellmeister Fischer geliebt u. studirt.
Carl Philipp Emanuel Bach

Halverwege tussen de Basilieken van Ottobeuren en Weingarten met hun wereldberoemde barokke orgels bevindt zich de Pfarrkirche van Wolfegg, een Zuidduits dorpje met drieeneenhalf duizend inwoners. Daar staat een prachtig orgel van de relatief onbekende bouwer Johann Jakob Hör. Hör was een leerling van Gabler, de maker van het orgel in Ottobeuren. Het instrument is in de loop der tijd grondig verpest, maar werd in 2008 uit een pneumatische ruïne in zijn oude glorie hersteld. Zacht golvende zangrijke achtvoeten, heerlijk goudeneeuws gestemd in de middentoonstemming bepalen het karakteristieke timbre, dat tevens over een krachtig plenum in een middelgrote akoestiek beschikt. Een genot om naar te luisteren. Dat kunt u direct doen via bovenstaande link naar youtube, een filmpje met voortreffelijk geluid. Let niet op de gesproken tekst - de organist is geen boeiend causeur maar spelen kan ze als de beste.

De Japanse Kei Koito doceert aan de Musikhochschule te Lausanne en specialiseert zich in de muziek van Bach en zijn voorgangers. Naar eigen zeggen heeft ze zich in haar repertoirekeuze en interpretatie door dit instrument laten inspireren. Wie net als ik de wonderschone cd koestert die Piet Kee op het Gabler orgel in Weingarten opnam (Chandos 0520) met eveneens een aantal van deze werken van Pachelbel zal opmerken dat Koito op dezelfde manier met de beide Ciacones omgaat: iedere variatie wordt omspeeld herhaald. Slim gekozen is de Toccata in g die aan de naar g getransponeerde ciacone in f voorafgaat - f klein is in middentoonstemming geen aangename ervaring. Heel apart is de Meditation van Froberger, faist sur ma Mort future se joue lentement avec discretion. Van essentieel belang is bovenvermelde homepage van de organiste, daar vindt u namelijk onder het kopje New CDs alle gegevens over de dispositie van het orgel plus de gebruikte registraties. Wat enorm aan het luisterplezier van deze juweeltjes toevoegt is niet alleen de heerlijk gekruide middentoonstemming, maar ook de weergaloos mooie opname - zilver en goud op een bronzen bas.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links