CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2020

Kalitzke: Vier Toteninseln - Six Covered Settings

Stadler Quartett (Settings), Thomas E. Bauer (bariton), Thomas Larcher (piano), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Johannes Kalitzke (Toteninseln)
Kairos 0012702KAI • 75' •
Opname: 16 maart 2004 (Toteninsel), Studio 1, Rundfunk Berlin Brandenburg, Berlijn; 24 juli 2006 (Settings), Studio 2, Bayerische Rundfunk, München

 

 

Johannes Kalitzke (Keulen, 1959) is net als wijlen Hans Zender en Peter Eötvös evenveel dirigent als componist, en dat hoor je. Kalitzke weet hoe een orkest moet klinken en hoe je die klank moet noteren. Dirigerende componisten hebben als regel wat minder tijd om te schrijven, en dat kan - zeker in dit geval - een hoogkaratige productie stimuleren. In het eerste werk op deze cd, Vier Toteninseln voor bariton en groot orkest met een obligate pianopartij wordt het bovenstaande perfect in praktijk gebracht. Het onderwerp, de dood, wordt behandeld door een 'commentaar' te leveren op de Vier ernste Gesänge , het laatste werk van Johannes Brahms: vier bespiegelingen op de vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Hoe Kalitzke dat doet is moeilijk te omschrijven. De teksten (Duits) zijn van Cesare Pavese, Lord Byron, Hans Arp en uit het 'Buch Kohelet'. Brahms wordt nooit letterlijk geciteerd, maar ligt wel vlak om de hoek - in scherven. De zeer sfeervolle opname is gemaakt op de dag van de wereldpremière op 16 maart 2004; van publiek is geen spoor te bekennen. Six Covered Settings voor strijkkwartet is een zesdelig werk, analoog aan de Lyrische Suite van Alban Berg. Het is de moeite waard om de titels van de zes delen waarin de ondergaande zon zes maal in klank wordt omgezet op te noemen: Torso - Study for a crucifixion - Calvary - Reliquaire - Fleurs du Mal - Blindensturz. Overigens gaan die delen naadloos in elkaar over. Ook hier is grote zorg besteed aan uitvoering zowel als opname.

Dit is e igentijdse muziek die er toe doet.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links