CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2014

 

In Flanders' Fields 70 - Pianowerken van Franck en Jongen

Franck: Prélude, Fugue et Variation op. 18 - Prélude, Choral et Fugue

Jongen: 13 Préludes op. 69

Hans Ryckelynck (piano)

Phaedra 92070 67'

Opname: dec 2009, Academiezaal Sint Truiden, België

 

De man die de wereld een handvol meesterwerken voor het orgel schonk was tevens een virtuoos pianist. Niettemin heeft hij precies één werk van betekenis voor dat instrument nagelaten: Prélude, Choral et Fugue, gecomponeerd in de herfst van zijn bestaan, in 1884.

Volgens Alfred Cortot 'één van de tien grootste meesterwerken uit de pianoliteratuur'. We hebben het over César Franck, geboren op het kruispunt tussen zijn vaderland Duitsland en zijn toekomstige thuisland Frankrijk. In het Belgische Luik/Liège zag hij in 1822 het levenslicht, maar zijn ambitieuze vader verplaatste César en zijn cellospelende broertje al in 1835 naar Parijs - hij zag brood in de talenten van zijn koters. Het virtuozendom zette flink de rem op Francks compositorische ontwikkeling, jarenlang rolde het ene na het andere salonfähige stuk uit zijn pen. Pas toen hij in Parijs een gewaardeerde positie als organist en compositieleraar had verworven verkreeg hij na zijn zestigste de innerlijke rust om een eigen stijl te ontwikkelen.

Joseph Jongen (1873-1953) werd eveneens in Luik geboren en speelde op zijn eindexamen piano de Prélude, Choral et Fugue van César Franck. Hij werd een succesvol organist en leraar in zijn geboortestad en later in Brussel. Jongen heeft een enorm oeuvre nagelaten en veel ervan is de moeite van het beluisteren nog steeds waard. Dat hij met Franck een cd deelt plaatst hem min of meer symbolisch als tweede man in de top van in België geboren toondichters. Hier bewijst hij zich met zijn Préludes pour le piano uit 1922, duidelijk geïnspireerd door Debussy. Maar wel met een beetje zelfspot: Debussy schreef er douze en Jongen maakt er treize van. Waar Debussy drie puntjes vòòr de titels zet (...Brouillards) zet Jongen ze erachter (Papillons noirs...).

Orgelliefhebbers hebben het al gezien: Francks Prélude, Fugue et Variation waarmee de cd opent is een orgelwerk, het bekendste van de Six Pièces pour Orgue opus 16-21. Het bestaat in verschillende versies en grote pianisten uit het verleden hebben er transcripties van gemaakt. Hans Ryckelynck heeft ze allemaal bestudeerd en probeert met zijn redactie zo dicht mogelijk het origineel te benaderen. Ryckelynck (1972) is opgeleid in Belgie en heeft zich meerdere malen in deze serie laten horen. Hij levert hier een voortreffelijke prestatie, niet alleen in Jongen - waar we hem met niemand kunnen vergelijken - maar zeker ook in de beide stukken van Franck. Daar kan hij de internationale competitie met gemak aan. Bovendien schreef hij zelf de heldere en informatieve toelichting - wist u dat Franck een onbeantwoorde liefde koesterde voor zijn leerling Augusta Holmès? Geen wonder dat de driftige mevrouw Franck de première van Psyché et Eros stampvoetend verliet......


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links