CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2010

 

 

Jeths: Klarinetconcert (Yellow Darkness) – Seanchai voor orkest – Meme voor twee altviolen en ensemble – Ombre Cinesi voor orkest – Bandoneonconcert – Throb voor orkest – Falsa/Ficta voor cello en orkest.

Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Susanne van Els en Nobuko Imai (altviool), Per Arne Glorvigen (bandoneon), Jan Hage (orgel, Throb), Frances-Marie Uitti (cello), Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot (Klarinetconcert, Ombre Cinesi, Throb), Het Gelders Orkest o.l.v. Bernhard Klee (Seanchai), Jurjen Hempel (bandoneonconcert), Roy Goodman (Falsa/Ficta), Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw (Meme).

Northwest Classics NWC 501217 • 123' • (2 sacd’s)


Deze uitgave zag het licht in 2007 en bevat opnamen van premières van werken van de Nederlandse componist Willem Jeths. Het zijn live-registraties, aangevuld met correcties uit repetities. Het is een cd zoals je ze helaas nog maar weinig tegenkomt. Nieuwe Nederlandse orkestwerken op cd is een schaars artikel, en nieuwe orkestmuziek van deze kwaliteit is nog schaarser. Willem Jeths (1959) is duidelijk bezig één van onze interessantste componisten te worden, en daarbij een taal te hanteren die ook voor een niet geschoold publiek te volgen is. Hij doet dat vooral door met klankkleuren te werken die het oor voortdurend blijven kietelen, maar maakt het zich op geen enkele manier gemakkelijk. Van de zeven werken op deze dubbelaar zijn vijf ontstaan na 2000. Throb voor orgel en orkest werd geschreven in 1995, maar gereviseerd in 2005, en Falsa/Ficta voor cello en orkest dateert uit 1999. Van de overige werken zijn er twee voor orkest alleen. Seanchai uit 2004 is een oosters klinkende ode aan de liefde en Ombre Cinesi uit 2005 lijkt zijn schaduwen vooruit te werpen naar de opera over de Chinese keizerin Ci Xi, die vorig jaar in première ging bij de Nederlandse Reisopera.

Willem Jeths is altijd goed geweest in de categorie soloconcert, en van de vijf werken die daaronder vallen zijn er twee die eruit springen door hun aansprekelijkheid: het donkere klarinetconcert ‘Yellow darkness’ uit 2005 en het zinderende bandoneonconcert met strijkorkest en slagwerk uit 2001. Het is hartverwarmend te mogen constateren dat de orkesten die het leeuwendeel van deze uitgave vertegenwoordigen het Brabants en het Gelders Orkest zijn, en ze zijn bovendien in topvorm. De toenmalige chef van het Brabants orkest, Marc Soustrot dirigeert er maar liefst drie! Het Gelders heeft drie (uitstekende) gastdirigenten ingehuurd. De werken worden gespeeld door de solisten voor wie ze zijn geschreven en de Super Audio opname is om door een ringetje te halen. Proficiat Willem!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links