CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2015

 

Homilius - Complete Orgelkoralen

Homilius: Complete orgelkoralen HoWV 1-42

Felix Marangoni (orgel)

Brilliant Classics 94458 52' + 69' (2 cd's)

Opname: juni 2011, Sant'Antonio dell' Abato, Padua (I)

https://www.youtube.com/

   

Orgelliefhebbers kennen hem van zijn koraalbewerking 'Straf mich nicht in deinem Zorn', een prachtig werk dat zich kan meten met de Schübler Choräle van zijn leermeester J.S.Bach. We hebben het over Gottfried August Homilius (1714-1785), organist van de Frauenkirche en later Musikdirektor van de drie hoofdkerken en kantor van de Kreuzkirche te Dresden. Hij was de eerste Kantor die de kwaliteit van het Dresdener Kreuzchor tot een begrip maakte.

Als organist van de Frauenkirche had hij tussen 1742 en 1755 het beroemde (en grootste) orgel van Gottfried Silbermann tot zijn beschikking, en je zou dus een overdaad aan orgelwerken van zijn hand mogen verwachten. Dat valt erg tegen, Homilius stond bekend als een briljant improvisator, maar aan opschrijven deed hij kennelijk niet. Wel componeerde hij in zijn ambtsperiode als organist 32 Praeludia zu geistlichen Liedern vor zwey Claviere und Pedal die in 1761 door Breitkopf werden uitgegeven.

De Italiaanse organist/musicoloog Felix Marangoni heeft zelf ook nog een aantal koraalbewerkingen opgedoken, waarvan sommige zelfs nog niet zijn gepubliceerd. Zo komt hij op een totaal van 22 titels, verdeeld over twee cd's. Hij koos een nieuw instrument van de bouwer Francesco Zani uit 2007, gebouwd naar Noordduitse snit. Het is een relatief klein instrument, met vijfentwintig stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. Voor dit repertoire is het echter groot genoeg, en het sluit akoestisch mooi aan bij de vrij kleine kerkruimte van Sant'Antonio dell'Abato in Padua. Zo blijft alles kraakhelder en doorzichtig, net als het spel van Felix Marangoni. Wie nieuwsgierig is naar voornoemde koraalbewerking kan op youtube een fraaie vertolking beluisteren van de Nederlandse organist Arjen Leistra. Het label Brilliant verdient een flinke pluim voor alweer een mooie aanvulling van de orgelcatalogus, die wat het hoofdstuk 'Leerlingen van Bach' nog heel wat wensen onvervuld laat.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links