CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2015

 

(Ten) Holt: Incantatie IV

Rondane Kwartet: Robert Lambermont, Daphne Keune, Petra van Oort, Laura Sandee (piano)

RK 04 2.04' (2 cd's)

Live-opname: 15 april 2015, De Duif, Amsterdam

 

Alle lagen zijn even belangrijk en voeren afwisselend de status van hoofdzaak en bijzaak, van domineren en wijken, van hoofdkleur en bijkleur, van solist en zwijgen. Simeon ten Holt

De Bergense eigenheimer Simeon ten Holt was in zijn taalgebruik al even eigenzinnig en toch messcherp zinnig als in zijn componeren. Jammer dat hij het mateloze succes van zijn werken maar zo kort heeft mogen beleven. De vier pianisten van het Rondane Kwartet dragen in niet geringe mate bij aan dat succes. Na dubbel-cd's te hebben uitgebracht van Canto Ostinato, Horizon en Lemniscaat en meegewerkt te hebben aan de film 'Over Canto' (hier alle besproken), is nu de beurt aan Incantatie IV. In deze partituur ligt volgens bovengenoemd citaat de nadruk meer dan bij vorige werken op keuzes door de uitvoerenden. Dat zou dan moeten blijken uit de partituur, die niet in vier maar in veel meer lagen is gecomponeerd. Voor de luisteraar maakt dat echter geen verschil uit, gebleven is de repeterende motoriek, de gekmakende kleine drieklank en de intrigerende stiekeme verschuiving.

Het Rondane Kwartet heeft zich met hart en ziel verslingerd aan deze dwarse dwingeland, en trekt de enig mogelijke conclusie. Deze muziek is alleen naar waarde en waarheid te schatten wanneer zij live wordt uitgevoerd. Eigenlijk zou ze nooit vastgelegd moeten worden, maar daar hoeven we bij de vele fans van Simeon ten Holt niet mee aan te komen. Voor hen is deze registratie in de Amsterdamse Duif dan ook gemaakt. Voor een muisstil publiek, op vier prachtige Fazioli vleugels die zich twee uur lang kranig hebben gehouden - de stemming staat van begin tot eind als een huis, net als de uitvoering. Je schrikt je kapot van het slotapplaus, maar het is dubbel en dwars verdiend.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links