CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2010

 

 

Holst: The Planets.

(C.) Matthews: Pluto.

Saariaho: Toutatis.

Pintscher: Towards Osiris.

Turnage: Ceres.

Dean: Komarov’s Fall.

CD-ROM gedeelte met The making of....

Berliner Philharmoniker, Rundfunkchor Berlin o.l.v. Simon Rattle.

EMI 3 59382 • 95' • (2 cd’s)

Live-opname, Berliner Philharmonie, 15-18 maart 2006

www.rattleoftheplanets.com


Dit is een live-opname, samengesneden uit registraties van concerten die plaats vonden van 15 tot 18 maart 2006. Sir Simon nam The Planets al eerder op met het Philharmonia Orchestra in 1982. Die plaat is nu definitief historie, interpretatief zowel als opnametechnisch. De Berliner maakten met hun toenmalige chef Herbert van Karajan in 1981 een digitale opname voor DGG die eveneens niet op kan tegen deze nieuwkomer. Alleen de opname die Karajan in 1961 maakte met de Wiener Philharmoniker blijft een klasse apart – misschien wel de mooiste die ooit werd gemaakt, ondanks het feit dat het toendertijd in die contreien bepaald geen repertoirestuk was.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk in live situaties merk je niets van het aanwezige publiek, maar de opnametechniek staat wel heel dicht op de musici. Het gevolg is weinig diepte in de klank, maar een spectaculair breedtespectrum en een ongemeen groot dynamisch bereik. Mars knalt uit de luidsprekers wanneer men het slot van Neptunus ook nog goed wil kunnen horen. Het interessante van deze uitgave schuilt echter in de aanvullende repertoirekeuze. Holst voltooide zijn Planets in 1916, maar toen Pluto in 1930 werd ontdekt piekerde hij er niet over om alsnog een deel aan zijn opus toe te voegen. Dat Colin Matthews de Planets ‘voltooid’ heeft door het achtste deel, Pluto, the Renewer toe te voegen weten we inmiddels door de prachtige opname op Hyperion (Halle Orch o.l.v. Mark Elder) (klik hier voor de recensie). Wat we ook weten is dat Pluto sinds 24 augustus 2006 geen planeet meer is, maar een gewone asteroïde.

Dat brengt ons op de titel en de raison d’être van de tweede schijf, de ‘bonus-cd’ met de titel Asteroids. Simon Rattle zocht naar een progamma-idee voor de eerste concerthelft, en vond die in het geven van een compositieopdracht aan vier bekenden van de Berliner, de componisten Kaija Saariaho (Finland, 1952), Matthias Pintscher (Duitsland, 1971), Mark-Anthony Turnage (Engeland, 1960) en Brett Dean (Australië, 1961). Het project kreeg de naam Ad Astra mee, de kijk van vier toondichters op The Planets van Holst enerzijds en hun eigen visie op het heelal. Het resultaat is een fascinerend inzicht in het werk van vier belangrijke eigentijdse componisten, waardoor deze cd veel meer is dan de som van zijn onderdelen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links