CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2023

Contemporary American Composers

Glass: Symfonie nr. 11

Montgomery: Hymn for Everyone

Raimi: Three Lisl Mueller Settings

Elizabeth DeShong (mezzosopraan, Raimi), Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Riccardo Muti
CSO Resound CSOR 901 2301 • 67' •
Live-opname: maart 2018 (Raimi), febr. 2022 (Glass), april 2022 (Montgomery), Symphony Center, Orchestra Hall, Chicago

 

Riccardo Muti nam aan het eind van het seizoen 2022/3 afscheid als chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra. Aangezien over zijn opvolging nog niets is geregeld blijft hij voorlopig nog regelmatig terugkeren als Emeritus Conductor for Life, ondanks zijn gevorderde leeftijd van 82 jaar. Het Chicago Symphony Orchestra behoort tot de vijf beste orkesten van de Verenigde Staten en heeft net als de meeste grote internationale orkesten een eigen cd-label. Daarop verschijnen met enige regelmaat nieuwe werken, veelal van Amerikaanse componisten, en vaak in opdracht gecomponeerd. Wat opvalt is dat Muti ondanks zijn leeftijd er bepaald niet voor terugschrikt om dat nieuwe repertoire voor eigen rekening te nemen, en zo de hoge kwaliteit van het orkestspel te waarborgen.

De meest opvallende titel op deze cd is de Elfde symfonie van Philip Glass, in diens voorspelbare idioom. Het is een opdrachtwerk van het Bruckner Orchester Linz en zijn chef-dirigent Dennis Russell Davies, die de première van het werk verzorgden in Carnegie Hall, New York, ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de componist, op 31 januari 2017. Muti dirigeerde met deze uitvoering voor het eerst een partituur van Glass en moet daarmee een van de weinige gerenommeerde maestri zijn die zich aan diens partituren wil wagen. Hij doet dat zonder meer met overtuiging: wat je ook van Glass mag vinden, aan de prestaties van Muti en zijn manschappen zal het niet liggen.

Max Raimi is altviolist in het orkest en componeerde een driedelige liedcyclus in een somptueuze, aan Richard Strauss herinnerende orkestratie. Schitterend gezongen door mezzosopraan Elizabeth Desjong.

De Afro-Amerikaanse componiste Jessie Montgomery schreef haar elegische Hymn for Everyone in opdracht van het orkest, in het kader van haar benoeming als resident composer. Het is een instrumentale meditatie, geïnspireerd door een tekst van haar moeder, die in 2021 overleed en aan wie het werk is opgedragen.

Al met al een boeiende kennismaking met een onverwachte kant van de activiteiten van Riccardo Muti in de herfst van zijn carrière. Voorbeeldig uitgevoerd en fraai opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links