CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2020

Johann Fischer - Der habile Violiste

Fischer: Balettae a 4 - Herzlich thut mich verlangen - Suite à violin piculo solo - Musikalisches Divertissement: Suite I - Das Eins-Dreij und Dreij Eins oder Der habile Violiste - Unterschied zwischen einen rechten Violinist und gemeinen Bauern-Fiedler - Musikalische Fürsten-Lust: Polnische Dänsse - Hoff- und bauerngeyger schicken sich an, eyn ballet zu spielen und zu tantzen

Antoinette Lohmann (viool), Furor Musicus: Jörn Boysen (klavecimbel), María Sánchez Ramírez (cello), Harjo Neutkens (theorbo)
Furor Agraricus: Tonia Knirps-Strauch (klompviool), Jarne Krümmersen (boerenlier), Mariedl Haarlos (boembas), Harke Absacker (kistgitaar)
Globe GLO 5274 • 66' •
Opname: febr. 2020, Koepelkerk, Renswoude

   

 


Antoinette Lohmann (Amsterdam, 1969) studeerde viool bij Jean Louis Stuurop en barokviool bij Lucy van Dael aan het Sweelinck Conservatorium. Sinds 1997 houdt ze zich voornamelijk bezig met de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk op viool, altviool, en viola d'amore. Ze speelde in vele ensembles, waaronder de Nederlandse Bachvereniging, en ze doceert aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. In 2008 richtte ze het ensemble Furor Musicus op, een flexibel ensemble met een vaste continuokern, waarmee ze een cd met vioolsonates van Jacob Nozema en een met vioolsonates van Pieter Hellendaal opnam (GLO 5271, hier besproken). Lohmann heeft een voorkeur voor onbewandelde paden in de barokmuziek, en een speciale interesse voor instrumenten en muziek met een volkse inslag.

Op deze cd met werken van Johann Fischer (Augsburg, 1646 - Schwedt, 1716/7), en niet te verwarren met zijn vakbroeder Johann Kaspar Ferdinand Fischer (1656-1746), worden beide voorkeuren met elkaar gecombineerd. Johann Fischer is een Kleinmeister die zich desondanks heeft weten te onderscheiden door een geheel eigen draai aan zijn activiteiten te geven. Als erkend vioolvirtuoos wist hij zijn publiek op een onderhoudende manier bij de les te houden. Dat wordt hier gedemonstreerd in Der habile Violiste, waarin afwisselend op de violino piccolo, de viool en de altviool moet worden gespeeld, en dan ook nog met een verstemde snaar (scordatura). Echt feestelijk gaat het toe op de zevende track, waar het serieuze vioolspel van Furor Musicus brutaal wordt verstoord door de boerenklanken van de Furor Agraricus. Met instrumenten als de klompviool en de kistgitaar, die we niet alleen te horen krijgen, maar ook in het boekje zijn afgebeeld. Let u trouwens eens op de voornamen van de musicerende boeren: Tonia, Jarne, Mariedl en Harke lijken verdacht veel op Antoinette, Jörn, María en Harko..

Dat boekje, en de algehele vormgeving van de cd, verdient aparte aandacht. Marcel van den Broek, de vaste ontwerper van Globe, zorgde voor een uiterst smaakvolle aankleding. De cd's komen uit in een beperkte oplage van duizend genummerde exemplaren. De tekst (30 blz.) in het boekje is van de hand van Antoinette Lohmann, en is uitsluitend in het Engels afgedrukt en daardoor zeer uitgebreid. Maar. op de website van Lohmann is die tekst in zijn geheel in het Nederlands te lezen. De productie van Jean van Vugt sluit hierbij naadloos aan en is om door een ringetje te halen. Een kwaliteitsproduct, met liefdevol enthousiasme gespeeld, en tjokvol discografische nieuwigheden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links