CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juli 2017

 

Angelo Maria Fiorè - Complete Cello Sonatas & 17 th Century Italian Arias

Fiorè: Cellosonate in G - Sinfonia in C - Sinfonia in Bes - Trattenimento nr. 11 in g, nr. 12 in d, nr. 13 in C, nr. 14 in c - Cellosonate in G

Ziani: ' Chi serve al dio d'amor' uit de opera Il gran Tamerlano

Monza: Allemande/Double in c - Allemande in D

Magni: ' È caro il tormento' uit de opera Il Radamisto

Ballarotti: ' Stelle avverse' uit de opera Ottaviano in Sicilia

Pollarolo: 'Per godervi' uit de opera La forza della virtù

Sabadini: ' Amar e non mirar' uit de opera Hierone, tiranno di Syracusa

Elinor Frey (barokcello), Lorenzo Ghielmi (klavecimbel/orgel), Esteban La Rotta (theorbo), Suzie Leblanc (sopraan)
Passacaille 1026 • 75' •
Opname: juni 2016, Santuario della Beata Vergine delle Grazie, Brenta (I)

 

Dit is niet zo maar een cd vol discografische premières, maar een prachtig recital waarvan de verschillende componenten ieder op hun eigen manier meewerken aan een hoogwaardig eindresultaat. De Canadese celliste Elinor Frey is op haar barokcello een genot om te beluisteren. Geen bijgeluiden van onverhoeds meegepakte lege snaren, een schitterende toon en uiterst verzorgd en historisch geïnformeerd spel. Maar ze levert ook de toelichtende tekst, helder geschreven en met een schat aan informatie. Ze wordt bijgestaan door toetsenist Lorenzo Ghielmi, een autoriteit in zijn vak, die tevens zorgde voor de musicologische ondersteuning. De medewerking van de eveneens Canadese sopraan Suzie Leblanc is een schot in de roos. Met haar wendbare sopraan en een weldadig ongeforceerd timbre laat zij zich horen in een zestal aria's waarin de cello een obligate solorol vervult. Maar ze doet meer: in de werken voor cello fungeerde zij als opnameleider. Zo is dit project een hecht monumentje geworden voor Angelo Maria Fiorè, een componist die we tot nu toe alleen uit de boeken kenden.

Over Fiorè weten we bijzonder weinig, en er is maar een handjevol van zijn werken bewaard gebleven, al zijn volgens de toelichting nog niet alle archieven uitgeplozen. Fiorè leefde van ongeveer 1660 tot 1723 en maakte tijdens zijn leven naam als een van de belangrijkste cellisten van zijn tijd. Zijn enige gepubliceerde bundel kwam uit in 1698 in Lucca, onder de titel 14 Trattenimenti da camera a 2 stromenti: Violoncello e cimbalo o violino e violoncello. De laatste vier van die trattenimenti (suites van drie of vier deeltjes) zijn expliciet voor de cello bedoeld. Ze geven een prachtig inzicht in de geboorte van het solistische cellospel, zoals dat aan het eind van de zeventiende eeuw tot ontwikkeling kwam.

Jan de Winne, traversospeler en drijvende kracht achter het label Passacaille was verantwoordelijk voor de opname van de vocale bijdragen. Naast de toelichting van Elinor Frey zijn alle gezongen teksten met Engelse en Franse vertaling afgedrukt. Op het eerste deel van de Sonate in G is te horen dat de in Canada werkzame theorbospeler Esteban La Rotta niet alleen maar een bijrol vervult. Een prachtig kleinood met 75 minuten ononderbroken luisterplezier.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links