CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2011

 

 

The Film Music of Brian Easdale

Ballet from ‘The Red Shoes’ – Suite from ‘Kew Gardens’ – Suite from ‘Black Narcissus’ – Prélude and March from ‘The Battle of the River Plate’ – Suite from ‘Adventure on!’ – Suite from ‘Gone to Earth’

BBC National Chorus of Wales, BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Rumon Gamba

Chandos CHAN 10636 • 77' •


Het Britse label Chandos werkt samen met de BBC aan een uitgebreide serie cd’s onder de noemer Chandos Movies. Naast voor de hand liggende uitgaven van componisten als Ralph Vaughan Williams (klik hier) en Georges Auric is er ook aandacht voor de minder bekende namen. Een van die componisten is Brian Easdale (1909-1995), die zijn bekendheid dankt aan één film: ‘The Red Shoes’. De film vertelt het verhaal van een autocratische impresario (boze tongen beweerden Diaghilev) en een danseres die verscheurd wordt door haar passie voor de dans en haar liefde voor een componist. In uiterste wanhoop kiest ze voor de dood. Centraal in deze partituur staat een balletscène  van ruim een kwartier, en Easdale – een bescheiden man – wilde deze partituur niet inleveren voordat ze door dirigent Sir Thomas Beecham gekeurd was. Beecham keurde de partituur niet alleen goed, maar dirigeerde als gevolg ook de originele filmmuziek. Een opvallende karakteristiek van deze partituur is het gebruik van de ondes martenot.– prachtig gespeeld door Cynthia Millar, die eerder haar medewerking verleende aan een opname van ‘Spellbound’, de topper van Miklos Rozsa (Varese-Sarabande 704 260).

Brian Easdale (midden) bestudeert de partituur met dirigent Sir Thomas Beecham

Brian Easdale heeft in de klassieke muziek van de twintigste eeuw geen merkbare sporen nagelaten. Toch was hij werkzaam als amanuensis van Benjamin Britten, vonden de Five Pieces for Orchestra van de 27-jarige componist hun weg naar Wenen, en werd een jaar later zijn pianoconcert door de radio uitgezonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als zoveel van zijn vakbroeders aan propagandafilms, zowel in Engeland als in India. Na de oorlog, aangespoord door het succes van de ‘Red Shoes’ (1948) legde hij zich meer en meer toe op het schrijven van filmmuziek. Een aparte status heeft de partituur van Adventure on, die hij bewerkte tot een concertsuite voor Sir John Barbirolli en zijn Hallé Orchestra – Easdale kwam evenals dat orkest uit Manchester. Hij noemde het een ‘Musical progress for Sir John Barbirolli and the Hallé Orchestra’. Barbirolli heeft het echter nooit gedirigeeerd. Net als de andere suites op deze cd is het zeer onderhoudende muziek waarin vleugjes Britten, flarden Ibert en sporen van Arnold Bax onmiskenbaar aanwezig zijn. Rumon Gamba is de dirigent van dienst bij deze serie en levert ook hier weer een voortreffelijke prestatie. Ditmaal wordt hij bijgestaan door orkest en koor van de BBC in Wales. Een en ander wordt ondersteund door een uitstekende opname en een voorbeeldig tekstboek met veel foto’s. Wie wel eens wat anders wil horen dan Daphnis et Chloé van Ravel kan hier zijn hart ophalen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links