CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2019

Dun: Vioolconcert (Rhapsody and Fantasia)- Vioolconcert (Fire Ritual)

Eldbjorg Hemsing (viool), Oslo Philharmonic Orchestra o.l.v. Tan Dun
BIS-2406 • 63' • (sacd)
Opname: september 2018, Concert Hall, Oslo

   

De Chinese componist Tan Dun werd geboren in 1957, negen jaar voor het begin van de Culturele Revolutie. Tijdens de revolutie werden zijn goed opgeleide ouders gedwongen tot werk in de rijstvelden, en trok Tan in bij zijn grootmoeder, in een plattelandsgemeenschap. Daar leerde hij de Chinese volksmuziek en de bijbehorende instrumenten van dichtbij kennen. Hij werkte als tiener een tijd bij de plaatselijke Chinese Opera als bespeler van de erhu (Chinese viool) en arrangeur. Daarna bezocht hij het Conservatorium van Peking waar hij na de beëindiging van de Culturele Revolutie in 1976 in aanraking kwam met oude en nieuwe westerse muziek. Dat verklaart de ondeelbare vermenging van stijlen die we in zijn muziek horen, met gelijke componenten klassieke muziek (Mahler in het tweede deel van zijn Vioolconcert Rhapsody and Fantasia) en Chinese volksmuziek (in het vierde deel, A Dream out of Peking Opera). Tan Dun woont al 35 jaar in New York en heeft in Amerika een glansrijke carrière opgebouwd, onder meer met de soundtrack voor de film Crouching Tiger, Hidden Dragon.

De Noorse violiste Eldbjorg Hemsing werd in 2010 door Tan Dun uitgenodigd om tijdens de opening van de Olympische spelen op te treden, en de samenwerking resulteerde in de twee vioolconcerten die op deze cd hun discografische première beleven. Out of Peking Opera dateert in zijn oorspronkelijke vorm uit 1987 en onderging diverse revisies; een beknopte eerdere versie (1994) verscheen op het label Ondine, gespeeld door Cho-Liang Lin (ODE 864). In 2018 breidde Dun voor Eldbjorg Hemsing de partituur uit tot een volwassen tweedelig vioolconcert van ruim een half uur. Een nieuw eerste deel kreeg de titel Rock the Violin in Rhapsody, het tweede deel werd A Dream out of Peking Opera. Nog in hetzelfde jaar schreef hij een geheel nieuw vioolconcert, eveneens voor de Noorse violiste, met de titel Fire Ritual.

Eldbjorg Hemsing is een schitterende violiste, die haar nek durft uit te steken voor onalledaags repertoire. Tan Dun dirigeert zelf en bewijst zich als een geboren verhalenverteller: spannend om naar te luisteren. De opname is schitterend.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links