CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, augustus 2019

 

Ricercari & Ritrovari - Christophe Desjardins

Gabrielli: Ricercari

Fedele: Ritrovari: Suite Francese VI

Christophe Desjardins (altviool)
Winter & Winter W & W 910 256 • 45' •

Opname: september 2018, Villa Medici-Giulini, Briosco (I)

 

De Italiaanse componist Domenico Gabrielli (1659-1690, en niet te verwarren met de Venetiaanse Gabrieli's) was in de eerste plaats een cellovirtuoos en als zodanig verantwoordelijk voor de oudst bekende muziek voor de cello als zelfstandig instrument zonder begeleiding. Zijn belangrijkste bijdrage in dat genre zijn zeven ricercari, met hun virtuoze passagespel en twee- tot vierstemmige dubbelgrepen directe voorlopers van de Suites voor cello solo van Sebastian Bach.

De Franse altviolist Christoph Desjardins (1962) is de voormalige solo-altist van het Ensemble InterContemporain. Hij houdt zich niet alleen met de nieuwste muziek bezig, maar zoekt ook repertoire voor zijn instrument in de oude muziek. Voor de altviool heeft de barok weinig te bieden, en dus zoekt hij geschikt materiaal voor transcripties. Hij presenteert Gabrielli's zeven ricercari in notengetrouwe omzettingen, uiteraard een octaaf hoger dan de oorspronkelijke ligging, en op een modern instrument, zodat de toonsoort ongeveer een hele toon naar boven verschuift.

Desjardins is bevriend met de Italiaanse componist Ivan Fedele (1953), leerling van Franco Donatoni en actief in kringen rond IRCAM. In zijn werk speelt computermanipulatie een belangrijke rol, maar hij schiep ook een instrumentaal genre dat hij heeft gegroepeerd onder de noemer Suite Francese, respectievelijk voor klavecimbel, viool, cello, harp en altviool. Laatstgenoemde schreef hij in 2011 op verzoek van Desjardins, als commentaarstuk op de zeven ricercari van Gabrielli, en zo worden ze op deze cd gepresenteerd. De zes delen kunnen uiteraard ook als een zelfstandige suite worden uitgevoerd. Tegen deze achtergrond spreekt het vanzelf dat we hier uitvoeringen te horen krijgen waarop zowel Gabrielli als Fedele de best denkbare uitvoering krijgen, en dat de wisseling tussen de beide toonmeesters, die op een paar jaar na vierhonderd jaar in leeftijd verschillen, voor een spannende luisterervaring zorgt.

Het label Winter & Winter specialiseert zich gretig in dit soort repertoire, dat enerzijds buiten de gebaande paden valt en anderzijds appelleert aan de avontuurlijk ingestelde luisteraar. Daarbij wordt uiterst kritisch gekeken naar de opnamekwaliteit (schitterend) en heeft men niet of nauwelijks interesse voor de lengte van de cd of de toelichting (ook niet op de website). U zoekt het zelf maar uit lijkt de boodschap. Ondernemende muziekliefhebbers vinden op YouTube een gefilmd recital van Desjardins waarop hij dit repertoire en nog heel veel meer live ten gehore brengt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links