CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2009

 

 

Van Delden: Quartetto op. 58 – Sestetto per archi op. 97 – Duo per flauto ed arpa op. 27 – Introduzione e danza (‘Judith’) op. 26 – Nonetto per Amsterdam op. 101.

Viotta Ensemble.

MDG 603 1317-2 • 71' •

 

 

 


Toen Lex van Delden in 1988 stierf zullen veel mensen hebben gedacht aan de muziekrecensent van het dagblad Het Parool en minder aan de componist. Van Delden werd geboren in 1919 in de Amsterdamse diamantbuurt als kind van joodse ouders. Hij heette toen Alexander Zwaap. Aanvankelijk wilde hij, ondanks zijn muzikale begaafdheid en net als zijn vriend en mentor Nico Richter, medicijnen gaan studeren. We schrijven dan 1938 en Zwaap boekt tevens zijn eerste successen als componist. Twee jaar later is het afgelopen met Zwaaps medische carriere wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen en Zwaap moet onderduiken. Hij gaat in het verzet en kiest de geuzennaam Lex van Delden. Vrijwel zijn gehele familie wordt uitgeroeid, maar van Delden haalt het en groeit in de twee decennia na de oorlog uit tot één van de bekendste componisten van ons land.

 
  Lex van Delden (1919-1988)

Zijn stukken werden regelmatig ten doop gehouden door het Concertgebouworkest onder dirigenten van naam, waaronder George Szell en Eugen Jochum.. Aan het eind van de jaren zestig zag hij zijn wereld in stukken vallen door de acties van de Notenkrakers. Inmiddels zijn die of overleden of op zijn minst een dagje ouder en dus mogen we ons best eens wagen aan een hernieuwde kennismaking met Lex van Delden. Het Duitse label MDG heeft een fraaie bloemlezing van kamermuziekwerken uitgebracht met het Viotta-Ensemble dat bestaat uit (bekende en minder bekende, maar altijd prachtig musicerende) leden van het Concertgebouworkest. In het oog springt het Sextet voor strijkers opus 97 uit 1971, een meesterwerkje dat de tand des tijds ruimschoots heeft, en zal blijven, doorstaan. Het Fluitkwartet uit 1957 is een goede tweede, samen met het Duo voor fluit en harp, geschreven voor harpiste Phia Berghout en fluitist Hubert Barwahser. ‘Judith’ uit 1950 en ‘Nonetto per Amsterdam’ uit 1975 completeren deze schijf, die voortreffelijk is opgenomen in de Singelkerk in van Deldens eigen Amsterdam.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links