CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2014

 

Craven: Pianosonates nr. 7-9

Mary Dullea (piano)

Métier msv 28544 54' + 49' (2 cd's)

Opname: 2013, Wyastone Concert Hall, Wyastone Lays, Monmouth

http://ericcravencomposer.wordpress.com/

   

Eric Craven is een onbekende naam, dus even bij de Britse collega's spieken. Op Musicweb-international ventileert John France zijn gevoelens over deze uitgave, waarmee hij mij bijna op het verkeerde been zet. Hij heeft gelijk met de bewering dat Eric Craven de publiciteit schuwt, maar heeft slordig gelezen. Zijn bespreking eindigt met 'Oh, and the dates of composition and recording would have been of interest too.' Zoals u hierboven kunt zien is er wat de opnamegegevens betreft niets mis. De Wyastone Concert Hall maakt deel uit van een organisatie die ook het label Nimbus in de portefeuille heeft. Sterker nog, deze uitgave werd mogelijk gemaakt door de Nimbus Foundation Registered Charity.

Eric Craven kiest ervoor om uitsluitend te communiceren in notentaal. Over zichzelf praten doet hij niet, dus hebben we geen geboortedatum, maar op de foto's in het boekje oogt hij rond de vijftig. Wanneer je doorsprokkelt op het internet kom je dingen tegen als 'componeert vanaf zijn tiende' en 'na een confrontatie met kanker besloot hij zich uitsluitend op het componeren to concentreren'. De toelichting bij deze cd maakt duidelijk dat Craven zijn geheel eigen manier van communiceren met zijn eventuele uitvoerenden heeft verzonnen. De notatie van zijn stukken maakt gebruik van drie velden, en de uitvoerder mag daaruit eigen keuzes maken. Het voert te ver om dat hier uit te leggen, maar het resultaat klinkt verrassend genoeg niet naar gecompliceerde muziek met veel dissonanten, maar ook niet naar het vergelijkbare concept van Simeon ten Holt. Als ik het simplistisch mag houden zou ik zeggen Morton Feldman meets Bill Evans . De swing is er weliswaar niet, maar in de vrijheid zit iets dat een jazzmusicus zou weten te waarderen.

Nimbus heeft een naam op te houden als het om superieure geluidskwaliteit gaat, en deze schijf klinkt dan ook in één woord schitterend. Alleen al daarom zou menigeen hem willen aanschaffen. Pianiste Mary Dullea gelooft in deze muziek met hart en ziel. Ze is zonder meer the best thing that could happen to Eric Craven. Allen die vermoeid en belast zijn met het simplistische geneuzel van populaire minimalisten kunnen hier troost vinden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links