CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2018

 

Castelnuovo-Tedesco: Celloconcert in F, op. 72 - Transcripties voor cello en piano

Brinton Averil Smith (cello), Evelyn Chen (piano), Houston Symphony o.l.v. Kazuki Yamada
Naxos 8.573820 • 58' •
Live-opname Celloconcert: 13-15 april 2017, Jesse H. Jones Hall for the Performing Arts, Houston
Opname transcripties: 25 mei 2017, Stude Concert Hall, Houston, Texas

   

Het label Naxos claimt met deze uitgave de discografische première van het Celloconcert van Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968). In het kader van de ruime aandacht die deze genaturaliseerde Amerikaan van Italiaanse afkomst van Naxos ontvangt wel logisch maar niet juist. Vorig jaar besprak ik hier een cd met ditzelfde concert, gekoppeld met het Celloconcert van Hans Gál, gespeeld door Raphael Wallfisch. Voices in the Wilderness - Cello Concertos by Exiled Jewish Composers is de titel van die uitgave. Zoiets geeft aan hoe futiel het is om je druk te maken over wie nu de primeur van een opname in handen heeft. Het drukt ons integendeel met de neus op het feit dat de holocaust zijn sporen veel te lang heeft nagelaten. Een celloconcert van een Joodse componist, in 1935 geschreven voor de eminente cellist Gregor Piatigorski, moet meer dan tachtig jaar wachten op een eerste opname? Dat noem ik nog eens doodzwijgen.

Al even futiel is het om de beide opnamen met elkaar te vergelijken - we mogen er alleen maar blij mee zijn. Dubbel blij zelfs in dit geval, omdat cellist Brinton Averil Smith ons op Naxos vergast op een virtuoze bewerking van de Serenade uit Don Giovanni van Mozart en twee pianowerken van Ravel (Alborado & Vallée des Cloches), voor cello en piano, eveneens van Castelnuovo-Tedesco en geschreven voor vriend Piatigorski. Een andere vriend, vioolvirtuoos Jascha Heifetz, maakte van Sea Murmurs op. 24 een arrangement voor viool en piano dat door Smith werd vertaald naar de cello. Van de aria 'Largo al Factotum' uit Rossini's Barbiere maakte Castelnuovo-Tedesco een bewerking voor Jascha Heifetz die door Smith voor de cello geschikt werd gemaakt. Smith vult het recital aan met twee aria's van Cherubino uit Mozarts Le nozze di Figaro, en het moet gezegd, hij heeft goed geluisterd naar Castelnuovo-Tedesco.

Al is het celloconcert dan geen première, de live-uitvoering door Smith en het orkest van Houston onder Kazuki Yamada laat niets te wensen over. De rest van de cd is een regelrechte verrassing voor zowel cellisten als muziekliefhebbers. Smith is een cellovirtuoos die zijn instrument beheerst met een glimlach die aanstekelijk werkt. Bijna zouden we pianiste Evelyn Chen vergeten die een onberispelijke partner is. Brinton Averil Smith is in het dagelijks leven solocellist van het Houston Symphony Orchestra. Een muzikant om zuinig op te zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links