CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2022

Nicolaus Bruhns - Cantatas and Organ Works Vol. 1

Bruhns: De profundis – Jauchzet dem Herren alle Welt – Grote Praeludium in e – Mein Herz ist bereit – Paratum cor meum – Nun komm, der Heiden Heiland – Der Herr hat seinen Stuhl im Himmel bereitet – Erstanden ist der Heilige Christ

Dann Coakwell, James Taylor (tenor), Paul Max Tipton (bas), Yale Institute of Sacred Music, Masaaki Suzuki (orgel en directie)
BIS-2271 • 86' • (sacd)
Opname: mei 2016 (orgelwerken); maart 2017 (overige), Marquand Chapel, Yale University, New Haven (VS)

   

Nicolaus Bruhns stierf jong: hij was 31 jaar toen hij in 1697 overleed. Hij studeerde orgel bij Dieterich Buxtehude en ontwikkelde zich tevens tot een bekwaam vioolvirtuoos. Volgens zijn tijdgenoot, de componist en lexicograaf Johann Mattheson, was hij in staat om zichzelf op de orgelbank als violist te begeleiden met zijn voeten. Hoe dat geklonken moet hebben kunnen we horen in de cantate ‘Mein Herz ist bereit' voor bas, soloviool en orgel. Bruhns kwam uiteraard niet toe aan een uitgebreid oeuvre: een vijftal orgelwerken en een dozijn vocale werken is alles wat ons rest. De Japanse organist en dirigent Masaaki Suzuki was van 2009 tot 2013 verbonden aan de faculteit voor kerkmuziek van de Yale Universiteit in Amerika. Daar bespeelt hij in de Marquand Chapel een nieuwbouwinstrument van Taylor & Boody uit 2007 naar vroegbarokke factuur in middentoonstemming. Voor de een geeft dat een heerlijk gekruid geluid, voor de ander is het even wennen. Op deze cd komen twee orgelwerken tot klinken: het Grote Praeludium in e (Bruhns schreef twee preludia in e, een groot en een klein) en de koraalfantasie over Nun komm, der Heiden Heiland.

Suzuki beschikt over drie vocalisten, waarvan de bas Paul Max Tipton speciale vermelding verdient door zijn brede stemomvang, sonore geluid en perfecte stijlgevoel. Zoals wel vaker bij BIS hebben de opnamen even op de plank gelegen voordat de cd in maart 2022 uitkwam. Nicolaus Bruhns is voor orgelliefhebbers een bekende naam door slechts één orgelwerk, het Grote Praeludium in e mineur, dat nog steeds een bestanddeel is van menig orgelrecital – op YouTube vindt u een fraaie beeldopname door Bernard Winsemius (let vooral op de schoenen van deze organist). Zoals altijd bij BIS blinkt ook deze uitgave weer uit door een magnifieke opnamekwaliteit, een verzorgde toelichting en een kapitale lengte.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links