CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2015

 

Britten - The Early String Quartets

Britten: Strijkkwartet in F - in D - Rhapsody - Alla Marcia - Three Divertimenti

Utrecht String Quartet: Eeva Koskinen, Katherine Routley. Sven Arne Tepl, Sebastian Koloski

Cobra 0004 57'

Opname: juli 2001, Koepelkerk, Renswoude

 

 In de recente bespreking door Gerard Scheltens van de strijkkwartetten van Benjamin Britten door het Brodsky Quartet wordt geschreven over aanvullend repertoire. We hebben het dan over de werken voor strijkkwartet die Ben als teenager componeerde. Zowel Scheltens als Jan de Kruiff verwijzen naar de Chandos opname (CHAN 9664) van het Sorrel Quartet, met daarop twee vroege kwartetten ter aanvulling van het Tweede strijkkwartet. Wie echter nieuwsgierig is naar de componerende teenager en zijn bemoeienissen met het strijkkwartet, moet beslist ook eens luisteren naar het Utrecht String Quartet. Zij brachten in het Britten Year 2001 een cd uit met daarop alle gepubliceerde jeugdwerken voor die formatie.
De indeling van de cd is chronologisch, zodat we een prachtig beeld krijgen van de ontwikkeling van de jonge Britten. Op zijn vijftiende schrijft hij een klassiek strijkkwartet in F, waarin hij enerzijds braaf de regels volgt, maar tegelijkertijd laat zien tot wat voor geniale invallen hij in staat is. Dat het langzame deel door een puber gecomponeerd werd is gewoon niet te bevatten. Vergeet alstublieft de Simple Symphony, hier is gewoon een groot componist aan het woord. De Rhapsody uit 1929 is een eendelig werk waarin de invloed van zijn leraar Frank Bridge sterker merkbaar is. Met het strijkkwartet in D uit 1931 hebben we feitelijk al te maken met een volwassen componist, en dat is te horen in de typisch Brittenesque golfbewegingen die het fundament voor langgetrokken melodieën vormen. De cd wordt afgesloten met wat luchtiger werkjes, de Three Divertimenti die ook op bovengenoemde opname van de Brodsky's gespeeld worden.

Het Utrecht String Quartet heeft zich sinds deze opname een vaste plaats weten te verwerven op het Duitse kwaliteitslabel MDG, waar inmiddels de complete strijkkwartetten van Glazoenov, Tsjaikovski en Gretsjaninov verschenen zijn. Dat wil iets zeggen over de kwaliteit van dit viertal noeste werkers, die zich onvermoeibaar hebben betoond in hun propaganda voor onbekend repertoire. Op deze cd hebben ze dat eens te meer waargemaakt, met een prachtig geslaagd overzicht van de ontbrekende schakel in het componistenleven van een geniaal wonderkind.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links