CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2013

 

Britten – The Sacred Choral Music

Britten: Hymn to St. Cecilia – A wedding anthem – Whoso dwelleth – Te Deum in C – Jubilate Deo in Es – Hymn to St. Peter – A Ceremony of Carols – Rejoice in the Lamb – Festival Te Deum – Venite exultemus – Jubilate Deo in C – A Hymn to the Virgin – Missa Brevis in D – A Hymn of St. Columba – Prayer I & II, A.M.D.G - Antiphon

Choir of New College Oxford o.l.v. Edward Higginbottom

Novum NCR 1386 • 63' • + 58' (2 cd's)

Opname: juli 2011, april en november 2012, Chapel of New College, Oxford

 

   

Benjamin Britten (1913-1976) liet zich in de eerste plaats inspireren door het woord. Negen avondvullende opera’s en diverse kleinere, het War Requiem, de Spring Symphony, vijf ‘Canticles’, diverse cantates, liederencycli en koorwerken leveren het klinkende bewijs. Het eeuwfeest van Britten wordt door het Choir of New College Oxford opgeluisterd met een gloednieuwe uitgave van de complete werken voor kerkelijk gebruik. Wat is daar bijzonder aan, zult u zeggen. Werken als de Ceremony of Carols voor jongenskoor en harp zijn immers talloze malen opgenomen. Dat is waar, maar de Hymn to St.Cecilia en Rejoice in the Lamb stellen zulke hoge eisen dat de uitvoering ervan vaak aan gemengde koren wordt overgelaten. De kwaliteitsopname die de Finzi Singers maakten voor het label Chandos levert het klinkende bewijs.

Britten hield zich gedurende drie decennia met ‘gewijde’ muziek bezig, van de Hymn to the Virgin (1930) tot de Hymn of St. Columba (1962). Het meeste ervan schreef hij in opdracht en voor kerkelijk gebruik: Te Deum, Jubilate, Missa brevis, etc. Het zijn geen meesterwerken van het niveau van het War Requiem, maar wat opvalt is de vernieuwing die Britten weet binnen te smokkelen in de door hem als zo verstoft ervaren Engelse kerk, Anglicaans of anderszins. Britten groeide op met de zondagse kerkdienst, maar was later naar eigen zeggen gelovig, maar niet bestand tegen doctrines. Uit de werken die een geestelijke achtergrond hebben zonder direct voor liturgisch gebruik geschreven te zijn blijkt dat zonneklaar. De Hymn to St. Cecilia (1942) en Rejoice in the Lamb (1943) zijn geniale scheppingen van de jonge componist, die de weg effenen naar de koren van de opera Peter Grimes en het War Requiem. Beide werken zijn driedelig en zouden geclassificeerd kunnen worden als motetten. Vooral Rejoice is een kolossale schepping voor koor en orgel, ongetwijfeld geïnspireerd door de grote motetten van J.S.Bach. De Meester uit Leipzig zou het bovenaards mooie slot van Rejoice zeker hebben gewaardeerd.

Wat opvalt wanneer je deze beide cd’s achter elkaar beluistert, is de essentiële rol die het orgel speelt in veel van deze werken, en hoe meesterlijk Britten voor dat instrument weet te schrijven – Rejoice heeft een orgelpartij waarvoor iedere organist zijn vingers zou aflikken. Natuurlijk geschreven voor zo’n typisch Engels instrument met een orkestrale aanleg, compleet met zwelkasten en tuba’s. Wonderlijk dat Britten zich maar één keer in zijn leven verwaardigd heeft een solowerk voor het orgel te schrijven: de Prelude and Fugue on a theme of Victoria (1946).

Edward Higginbottom is al sinds 1976 (!) dirigent van het New College Choir, en heeft met deze dubbelaar een droom verwezenlijkt. Een complete editie van de geestelijke werken van Britten, gezongen door jongens en mannen. Higginbottom kent dit repertoire als zijn broekzak: bij de wereldpremière van het War Requiem in 1962 sloeg hij de blaadjes om voor de organist. De cd verschijnt op het eigen label van het koor, en is een esssentiële toevoeging aan de Britten-discografie. De uiterst informatieve annotatie (alleen Engels) beslaat dertig pagina’s en de opname is perfect: woord voor woord te verstaan, een klank met een prachtig aureool in een kerkakoestiek die niet gaat zwemmen. Voor de jongens en mannen van het Choir of New College Oxford een prestatie om apetrots op te zijn. Dit is een koorklank die zijn gelijke niet kent. Edward Higginbottom heeft gelijk. Dit moet je gehoord hebben.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links