CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2010

 

 

Bowen: Pianosonate nr. 6 op. 160 – 24 Préludes op. 102 – Rêverie op. 86.

Joop Celis (piano).

Chandos CHAN 10277 • 69' •

 

 

 

 


York Bowen (1884-1961) was in de opinie van Saint-Saëns de opmerkelijkste jonge Britse componist van zijn tijd. De componist Sorabji schreef over zijn 24 Préludes: ‘niet alleen is dit de beste Engelse pianomuziek van het moment, maar pianistisch gezien het best geschreven’. Met York Bowen betreden we de grote traditie van pianocomponisten als Rachmaninov, Ravel en Medtner, hoe verschillend ze ook mogen zijn. Overdreven? Beslist niet. Wanneer deze 24 Préludes door Rachmaninov waren geschreven zouden ze als zodanig repertoire hebben gehouden. Bowen was zelf een begenadigd pianist met een grote carrière, en het is ronduit onbegrijpelijk dat we deze man totaal vergeten zijn.

 
  York Bowen
   
   

Zijn boek met 24 Préludes in alle majeur- en mineur toonsoorten kan zich staande houden in de lange reeks die sinds Chopin (die zich liet inspireren door JSB) is gecomponeerd door Debussy, Skrjabin en Rachmaninov. Het werd gepubliceerd in 1950 en in het toenmalige muzikale klimaat zal het al bij zijn verschijnen als ouderwets zijn bestempeld, want het had inderdaad ook veertig jaar eerder geschreven kunnen zijn. Een halve eeuw later is dat geen probleem meer: wat overblijft is bijzonder inventieve muziek die het uiterste uit speler en instrument weet te halen. En dat brengt ons op de tweede verrassing van deze schijf, want zo’n pianist is Joop Celis, bij de bewoners van zuidelijk Nederland beter bekend dan in de randstad, maar daar mag best verandering in komen. Celis is al jaren pianodocent aan het Conservatorium van Maastricht en het Lemmensinstituut te Mechelen en deze cd is dan ook een geheel Nederlandse aangelegenheid. De opname werd gemaakt in de Willem Hijstek Zaal van het Maastrichts Conservatorium met producer Eric Schoones en geluidsman Fred Huijser en gemastered door Bert van Dijk. De cd klinkt heel natuurlijk en heeft gelukkig niet de overtollige galm die we vaak op Chandos tegenkomen. Celis tekende zelf voor de zeer informatieve annotaties (ook in het Nederlands!).

Deze cd verscheen in 2005 als deel 1 van een serie die in 2007 gevolgd werd door deel 2 (CHAN 10410); eerder dit jaar verscheen deel 3 (10506). Inmiddels zijn ook de pianoconcerten nr. 3 en 4 verschenen in de serie Romantic Piano Concertos van het label Hyperion, overigens niet gespeeld door Joop Celis, maar door Danny Driver (CDA 67659). Laatstgenoemde maakte ook een opname van de complete pianosonates op een dubbelaar, eveneens voor Hyperion (CDA 67751/2).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links