CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2020

Borisova-Ollas: Angelus - The Kingdom of Silence - Before the Mountains Were Born - Creation of the Hymn - Open Ground

Royal Stockholm Philharmonic Orchestra o.l.v. Andrey Boreyko (Angelus, Creation), Martyn Brabbins (Kingdom, Before), Sakari Oramo (Open Ground)
BIS-2288 • 82' • (sacd)
Opname: aug. 2016 (Open Ground); nov. 2017 (Angelus, Creation); aug. 2019 (Before, Kingdom), Concert Hall, Stockholm

   

In 1998 bereikte Victoria Borisova-Ollas (1969) de finale van de EBU (Europese Radio Unie) Masterprize met haar orkestwerk Wings of the Wind. Een stuk waarmee ze liet horen uitstekend voor orkest te kunnen schrijven, en een voorliefde aan de dag legde voor het opkomende postmodernisme - een richting die ze sindsdien consequent is blijven volgen. Ruim twintig jaar later, en op vijftigjarige leeftijd geen nieuwkomer meer, verschijnt op het label BIS voor het eerst een cd met orkestwerken die haar internationale reputatie bevestigt. Borisova heeft in de tussenliggende decennia bepaald niet stilgezeten. Haar klarinetconcert Golden Dances of the Pharaos, geschreven voor Martin Fröst, ging de wereld over: in 2010 beleefde het vlak na de wereldpremière zijn eerste uitvoering in de ZaterdagMatinee, en zeven jaar later klonk het opnieuw in de Vrijdagavondserie in Utrecht. Haar opera Dracula trok in 2017 in Stockholm uitverkochte zalen, en aan compositieopdrachten heeft ze geen gebrek. Voordat de coronacrisis toesloeg had ze al besloten om 2020, haar vijftigste levensjaar, door te brengen als sabbatsjaar.

Victoria Borisova kwam ter wereld in Vladivostok, ging op haar dertiende naar de Centrale Muziekschool in Moskou, waar ze aan het Conservatorium haar opleiding afrondde. Haar belangrijkste leraar vond ze in Nikolai Korndorf (1947-2001), een vroege adept van het Russische postmodernisme. Op haar tweeëntwintigste huwde Borisova een Zweedse man, en veranderde haar naam in Borisova-Ollas. Eenmaal in Zweden won ze diverse onderscheidingen, en het label Phono Suecia bracht een cd uit met haar Eerste symfonie 'Triumph of Heaven'. Uit die titel, en een vervolgtitel als Angelus waarmee de onderhavige cd opent, zou men kunnen afleiden dat ze zich door religieuze impulsen laat leiden, maar daarover doet ze geen uitspraken. Wel zoekt ze naar eigen zeggen inspiratie in de poëzie van het Bijbelboek der Psalmen, en ook daarvan vinden we de sporen in een titel op deze cd, Before the Mountains were born (Nog voor de bergen waren geboren, Psalm 90:2). The Kingdom of Silence, een In Memoriam voor Nikolai Korndorf, verwijst naar het hiernamaals.

Victoria Borisova-Ollas

De cd opent met Angelus, een opdracht van de Münchener Philharmoniker voor het 850-jarig bestaan van de stad München. Borisova bracht een bezoek aan de stad en werd gefascineerd door de vele klokkentorens. Het werk begint met een modale hymne, afgewisseld met buisklokken en kerkbezoek (orgelsolo); het eindigt wegstervend in de avondstilte. Een stuk dat ongetwijfeld bij veel orkesten op de lessenaar zal verschijnen. Het wordt gedirigeerd door de Rus Andrey Boreyko, die zich actief voor het oeuvre van Borisova inzet. Hij is ook verantwoordelijk voor de Creation of the Hymn, oorspronkelijk voor strijkkwartet, hier in een versie voor strijkorkest. Open Ground, waarmee de cd afsluit, wordt gedirigeerd door Sakari Orama. Het is een orkestraal fragment uit een omvangrijk muziektheaterwerk, The Ground beneath her Feet, op een tekst van Salmon Rushdie, dat in zijn geheel op YouTube te zien is.

Al met al een omvattend portret van een componist met een enorme flair voor theater en een uitgesproken talent voor orkestratie, die haar gaven weet te combineren in werken die een groot publiek aanspreken zonder de gemakzuchtige trukendoos te hanteren. Zoals altijd bij BIS schitterend opgenomen en zorgvuldig van commentaar voorzien (en zonder plastic verpakt).

____________________
Zie ook het interview van Thea Derks met Victoria Borisova-Ollas.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links