CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2019

Boesmans: Vioolconcert - Capriccio voor twee piano's en orkest - Fin de nuit voor piano en orkest

George Tudorache (viool), David Kadouch (piano), Julien Libeer (piano, Capriccio), Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Gergely Madaras

Cypres CYP4656 • 67' •

Opname: maart 2019, Salle Philharmonique de Liège

   

De Belgische componist Philippe Boesmans (1936) werd geboren in Tongeren en studeerde piano aan het Conservatorium van het nabijgelegen Luik (Liège). Als componist is hij autodidact. Zijn vroege werken zijn volgens seriële regels opgebouwd, maar in de loop van zijn carrière heeft hij een geheel eigen klanktaal ontwikkeld waarin ruimte is gemaakt voor melodie, harmonie en vooral een magistrale orkestratiekunst. Boesmans werd door de toenmalige intendant van de Brusselse opera, Gérard Mortier, in 1981 aangesteld als huiscomponist; Mortiers opvolger, Bernard Foccroulle, zette de verbinding voort. Dat resulteerde in een aantal succesvolle titels, waarvan er één ook internationaal de aandacht trok, de opera Reigen uit 1993 werd een groot succes met uitvoeringen in o.a. Straatsburg, het Théâtre du Châtelet, de Frankfurter Opera, de Opera te Nantes, het Wiener Opern Theater, in Braunschweig en Amsterdam. Andere titels die de aandacht trokken zijn Wintermärchen uit 2000 en Julie uit 2007.

Philippe Boesmans

Boesmans - hij is nu 82 - geeft zelf aan dat hij het prettig vindt om ter afwisseling naast zijn operaprojecten bezig te zijn met instrumentale composities. Zo ontstond na de voltooiing van Pinocchio (2017) in 2019 een nieuw pianoconcert met de titel Fin de Nuit. Het werk bestaat uit twee segmenten die in feite niets met elkaar te maken hebben, maar toch feilloos op elkaar aansluiten. Na een dromerige nocturne met als titel Dernier rêve in een sprookjesachtig Ravelliaans orkestidioom waarin de pianosolist zwijgt, volgt een concertant tweede deel van twintig minuten met als titel Envoi (in de poëzie een slotstrofe). Fin de Nuit is opgedragen aan de Franse pianist David Kadouch, de solist op deze opname en een naam om in de gaten te houden.

Het Vioolconcert uit 1979 werd geschreven in opdracht van het Orchestre Philharmonique de Liège en zijn toenmalige chef Pierre Bartholomée (een man die zich met hart en ziel inzette voor eigentijds repertoire), en werd destijds al opgenomen voor het label Ricercare met de toenmalige concertmeester, Richard Piéta, en opnieuw uitgebracht op Cypres (CYP7604). De solist op deze nieuwe opname is eveneens de concertmeester van het orkest, Georges Tudorache. Het is een virtuoos werk waarin de reeksentechniek wordt gecombineerd met de technische verworvenheden van de Luikse vioolschool van Ysaÿe.

De eerste uitvoering van het Capriccio voor twee piano's en orkest vond in 2011 plaats door het pianoduo Katia en Marielle Labèque. Hier heeft de componist ruimte gemaakt voor een nieuwe component, de jazz zoals we die kennen uit de werken van Gershwin. Maar dan wel zo dat er een onnavolgbare symbiose is ontstaan tussen de verschillende technieken waarvan Boesmans zich - vooral door zijn opera's - heeft leren bedienen.

De pianisten David Kadouch en Julien Libeer, de boven zichzelf uitstijgende concertmeester George Tudorache en het Orchestre Philharmonique de Liège onder zijn kersverse nieuwe chef Gergely Madaros leveren een topprestatie die recht doet aan Boesmans, de grand maître van het eigentijdse Belgische componeren.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links