CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2017

 

Bernier: Cantates: Diane - L'enlèvement de Proserpine - Médée - L'Aurore - Apollon

Lieselot De Wilde (sopraan)
Apotheosis: Jan Van den Borre (traverso), Caroline Bayet (viool), Ronan Kernoa (viola da gamba), Simon Linné (theorbe), Korneel Bernolet (leiding & klavecimbel)

Et'cetera KTC 1576 • 76' •
Opname: dec. 2016, Kapel van de Zusters van Liefde, Gent

 

Korneel Bernolet is de motor achter deze cd met cantates van Nicolas Bernier. Hij fungeert als muziekvorser, redacteur, klavecinist, arrangeur, ensembleleider en eindverantwoordelijke voor de opname - productie, techniek, mastering en editing. Hij ontdekte deze partituren, maakte ze gereed voor publicatie en presenteert hier de voor een groot deel eerste uitvoeringen van deze werken. Het boekje maakt er geen melding van, maar het spreekt vanzelf dat hij ook de begeleidende tekst voor zijn rekening genomen heeft. Een tweede hoofdrol wordt vervuld door sopraan Lieselot De Wilde, in België bekend als aanstormend talent op vele fronten, van middeleeuwse muziek tot jazz. Hier stort ze zich op de Franse componist Nicolas Bernier in drie cantates die samengebracht zijn onder de noemer 'Trois Visages d'Hécate' - een verwijzing naar de Griekse godin die een mythologische verwantschap heeft met Diane, Proserpina en Medea.

Over de man om wie het gaat weet de toelichting te melden dat hij zeven boeken met cantates schreef, die tot de Franse revolutie met regelmaat werden uitgevoerd. Bernier leefde van 1664 tot 1734, en deelde verantwoordelijkheden met Campra, Gervais en De Lalande bij de Chapelle Royale. Van de veertig cantates voor stem en een klein ensemble heeft Bernolet er drie uitgekozen. Daarnaast heeft hij uit andere cantates een aantal delen genomen en bewerkt tot instrumentale suites. Zo fungeert de ouverture tot L'Aurore naadloos als openingsdeel van de cantate Diane en vormen vijf deeltjes uit Apollon een prachtig instrumentaal intermezzo, waarin Bernier dankzij het stijlvolle arrangement van Bernolet succesvol concurreert met Rameau.

Korneel Bernolet heeft op het label Et'cetera al meerdere malen op overtuigende wijze zijn veelzijdigheid getoond (drie titels zijn hier besproken), en ook hier schiet hij in de roos. Een prachtige kennismaking met Nicolas Bernier zowel als Lieselot De Wilde, vastgelegd in een opname die niets te wensen overlaat. Korneel Bernolet (1989) is nog maar net begonnen en lijkt niet te stoppen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links