CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2014

 

Beethoven: Pianoconcert nr. 3 in c, op. 37 - Pianoconcert nr. 4 in G, op. 58

Maria João Pires (piano), Swedish Radio Symphony Orchestra o.l.v. Daniel Harding

Onyx Classics 4125 72'

Opname: oktober 2013, Berwaldhalle, Stockholm

   

Maria João Pires, grande dame onder de meesterpianisten, is inmiddels de zeventig voorbij. Tijd voor Beethoven dus. Een heel leven draagt zij deze concerten met zich mee, en overal heeft ze ze gespeeld, maar nooit opgenomen. Haar laatste indrukwekkende discografische wapenfeit was de registratie van Mozarts concerten nr. 20 en 27, met Claudio Abbado en het Orchestra Mozart voor DG. Het eerste wat je ziet wanneer je het simpele kartonnen hoesje openvouwt is: To Claudio Abbado 26 June 1933 - 20 January 2014.
Daarna volgt geen toelichting op de werken, maar een filosofische bekentenis van de pianiste, die erop neerkomt dat interpreteren een zaak is van het vraag-en-antwoord-spel tussen vertolker en componist - over de eeuwen heen.

Pires wordt in dat spel bijgestaan door het Zweeds Radio Symfonie Orkest onder Daniel Harding, die in Abbado's dagen in Berlijn als assistent-dirigent werkte. Soms vraag je je af of het vraag-en-antwoord-spel met Harding niet belangrijker was dan dat met Beethoven. Harding levert een tot de puntjes verzorgde orkestpartij af, slank in klank en zonder vibrato, maar ook hier en daar met harnoncourtiaanse accenten - de hamerende paukenslagen aan het slot van het Derde concert zijn daarvan een voorbeeld. In het Vierde concert ontstaat soms even een beeld van Pires die communiceert met een andere Beethoven dan die van Harding. Maar er zijn ook momenten van pure magie, en die bloeien vooral op wanneer Pires in haar eigen belevingswereld duikt en alles wat ze van Chopin geleerd heeft in de strijd gooit.

Deze uitgave gaat niet echt over Beethoven, hij gaat over Maria João Pires en wat zij in haar conversaties met Beethoven heeft opgestoken. Wat Beethoven haar vertelde heeft zij vertaald naar haar eigen superieure pianistiek. Pianospel dat je bewust maakt van het feit dat Beethoven de schakel was tussen Mozart en Chopin. De Beethoven van Maria João Pires.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links