CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2009

 

 

Bartók: Vioolconcert nr. 2 in b, Sz 112 - Contrasten (voor viool, klarinet en piano) Sz 111 - Sonate voor soloviool Sz 117 - Vioolsonate nr. 1 Sz 75.

Laurent Korcia (viool), Michel Portal (klarinet), Jean-Efflam Bavouzet (piano), City of Birmingham Symphony Orchestra o.l.v. Sakari Oramo.

Naïve V 4991 • 1.56‘ • (2 cd's)

 


Laurent Korcia is een fenomeen. Hij is het enige jonge talent dat mocht optreden in de fameuze film ‘L’art du violon’ van Bruno Monsaingeon, een dvd die geen enkele vioolliefhebber mag missen. Hij speelt daar muziek van Ysaÿe, een componist waarmee hij ook zijn cd-debuut maakte, op het label Lyrinx. RCA pikte hem daarna op, maar de instorting van de klassieke poot van Warner maakte aan die verbintenis een einde. Inmiddels heeft het Franse label naïve zich over hem ontfermt. Deze dubbel-cd combineert een opname uit 1997 van de Solosonate en de Eerste Vioolsonate van Bela Bartók met een kersverse registratie van het Tweede Vioolconcert en de Contrasten voor klarinet, viool en piano. Bartók schreef dat stuk voor Benny Goodman en er bestaat een perfecte opname met Goodman, Szigeti en Bartök zelf op CBS (nu Sony). Het Vioolconcert is live opgenomen tijdens twee concerten op 22 en 23 juni 2004, maar van publiek is niets te merken. De Contrasten zijn in de studio opgenomen, in october 2005. Korcia bespeelt een Stradivarius, de Zahn uit 1719, een instrument dat eigendom is van de Groupe Louis Vuitton-Moët-Hennessy en hij is een violist met een geheel eigen geluid. Wat vooral opvalt is de gevarieerde wijze waarop hij zijn vibrato toepast; dat moet een erfenis van Enescu zijn. De manier waarop hij is opgenomen doet aan Heifetz denken, die stopte de microfoon ook zo’n beetje ìn z’n viool. Als u wilt kennis maken met een superbe violist, die bovendien in Nederland totaal onbekend is, schaft u zich dan deze dubbel-cd (voor iets meer dan de prijs van een enkele) aan en geniet.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links