CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2022

Samuel Barber The Complete Songs

Barber: Complete Liederen Dover Beach op. 3 (voor bariton en strijkkwartet)

Klik hier voor de inhoudsopgave

Fleur Barron (mezzosopraan), Mary Bevan, Samantha Clarke, Louise Kemény, Soraya Mafi (sopraan), Julien van Mellaerts, Dominic Sedgwick (bariton), Nicky Spence (tenor), William Thomas (bas), Navarra String Quartet, Dylan Perez (piano)
Resonus RES10301 • 2.39' • (2 cd's)
Opname: juli/aug. 2021, The Bradshaw Hall, Royal Birmingham Conservatoire

   

Samuel Barber dankt zijn faam aan het stukgespeelde Adagio, geschreven in 1936 door de 26-jarige componist. Barber was echter niet alleen componist, hij ontving ook een zangopleiding en bezat een warme baritonstem; Louise Homer, destijds een vermaarde alt, was zijn tante. Het wekt dus geen verbazing dat vocale muziek de hoofdrol speelt in het oeuvre van Barber. Hij componeerde meer dan tweehonderd liederen waarvan hij er uiteindelijk maar 37 goed genoeg vond voor publicatie. Zo'n dertig jaar geleden bracht DG als eerste de Complete Songs uit met Cheryl Studer en Thomas Hampson, door velen beschouwd als het laatste woord.

In 2010, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Barber, bracht zijn uitgever Schirmer een album uit met 65 Songs. Men was gaan spitten in de nalatenschap en vond 29 liederen alsnog de moeite waard om postuum te worden gepubliceerd. Hoewel er hier en daar opnamen zijn opgedoken van individuele titels, brengt het label Resonus nu voor het eerst een dubbel-cd uit van die 65 Songs, aangevuld met Dover Beach voor bariton en strijkkwartet, en Knoxville voor sopraan en orkest, hier in een pianoreductie met tenor Toby Spence, echtgenoot van de pianist. Barber schreef Knoxville voor sopraan en orkest, en schiep daarmee een wereld van kleuren die door een tenor en een piano niet bij benadering kunnen worden vervangen. De Amerikaanse pianist Dylan Perez, initiator van dit project en werkzaam in Londen\, heeft zich voorzien van de medewerking van tien Britse zangers. Het (vocale) eindresultaat is wisselend van kwaliteit maar overwegend positief. Een opvallende uitschieter is de alt Jess Dandy, in het bezit van een prachtstem, te horen in het schitterende Music, when soft voices die (cd 2, track 11). De uitgebreide toelichting stamt van de hand van de pianist. Het boekje (alleen Engels) bevat alle teksten en bio's van de deelnemers. Een waardevolle aanvulling van de discografie van een van de belangrijkste liedcomponisten van de twintigste eeuw.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links