CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2024

Bach: Geistliche Lieder

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

Klaus Mertens (bas), Ton Koopman (orgel)
Challenge Classics CC72967 • 61' •
Opname: maart 2023, Michaëlskerk, Oosterland

 

In 2019 vierden het echtpaar Ton en Tini Koopman en de baszanger Klaus Mertens een drievoudig jubileum. Klaus werd zeventig, Ton vijfenzeventig en samen vierden ze hun veertigjarige samenwerking. Dat unieke feit werd opgeluisterd met een verzamel-cd, met als aandachtspunt dat Klaus Mertens op de integrale opname van de cantates van Bach onder Koopman alle baspartijen voor zijn rekening nam. Op weg naar het volgende jubileum zien ze nu een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Mertens wilde al langere tijd iets doen met de geestelijke liederen van Bach en Koopmans zocht naar een geschikt programma om het fraaie kabinetorgel van de Michaëlskerk in Oosterland in het zonnetje te zetten.

De liederen zijn afkomstig uit Schemellis Gesangbuch, een uitgave waarin een aantal gezangen zijn afgedrukt met de melodie en (soms) een becijferde baslijn. Slechts een handjevol zijn inderdaad aantoonbaar van Bach, en die vinden we tevens terug in het Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach. Ze maken hier deel uit van de selectie die voor deze cd werd gekozen, waarbij de volgorde alleen bepaald werd door de toonsoort. Koopman heeft het geheel verlevendigd met een keuze uit kleinschalige orgelwerken van de meester.

Dr. Christine Blanken is als musicoloog verbonden aan het Bach- Archiv in Leipzig en zorgde voor de doorwrochte toelichting. De volledige Duitse liedteksten zijn (zonder vertaling) in het boekje afgedrukt.

Mertens laat horen dat zuinige omgang met de stembanden tot op hoge leeftijd tot schitterende resultaten kan leiden en Koopman bewijst andermaal dat hij een grootmeester is in het vinden van pakkende harmonisaties en versieringen. Het Teschemacher orgel uit 1762 blijkt het ideale instrument en producer Tini Mathot zorgde met technische hulp van Adriaan Verstijnen voor een sfeervolle opname. Een ontroerende hommage aan een unieke samenwerking.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links