CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2015

 

Bach: Sonate in e, BWV 1034 - Sonate in b, BWV 1030 - Partita in a, BWV 1013 - Sonate in c, BWV 1017

Claudia Gerauer (blokfluit), Magdalena Malec (klavecimbel), Toru Yamamoto (cello)

Et'cetera KTC 1913 61'

Opname: juni 2013, Pieve di San Pietro a Presciano (Arezzo)

 

Het boekje bij deze uitgave - een digipack - bevat alleen informatie over de uitvoerenden, niets over de gespeelde werken. Op zich geen probleem bij dit repertoire, dat tot het mooiste behoort dat Johann Sebastian in dit genre heeft geschreven. Maar wanneer je deze werken speelt op een blokfluit is dat toch wat aan de zuinige kant.

Het eerste werk wordt geafficheerd als een sonate voor fluit en basso continuo, en is een van de twee sonates voor traverso BWV 1034 & 1035. De begeleiding is voor becijferde bas en vraagt dus naast het klavecimbel om een cello. Dit is het enige werk op deze uitgave waaraan de cellist meewerkt. De andere 'fluitsonate' is eveneens voor traverso bedoeld, en een van de drie sonates waarvoor Bach de klavecimbelpartij heeft uitgeschreven. De Partita voor fluitsolo in a, BWV 1013 is eveneens oorspronkelijk geschreven voor de traverso. De laatste sonate is een van de zes vioolsonates BWV 1014-19 voor viool en klavecimbel, en wel de vierde in c. Ook voor deze sonates noteerde Bach de klavecimbelpartij gedetailleerd.

De Zwitserse blokfluitiste Claudia Gerauer studeerde bij de Nederlandse docent Kees Boeke in Zürich. Dat zij een goede relatie met haar leraar heeft mag blijken uit het feit dat Boeke de productie van deze cd op zich genomen heeft en dat ze wordt uitgebracht in een gezamenlijke onderneming van Et'cetera en Olive Music, het label van Boeke en zijn echtgenote, de sopraan Jill Feldman. Olive Music refereert aan het feit dat Boeke zich in zijn woonplaats in Toscane bezighoudt met de kweek van olijven. Een veelzijdig man.

Claudia Gerauer laat op deze cd horen dat zij haar plaats verdient in de traditie van Frans Brüggen, de leraar van Kees Boeke. Wat opvalt aan haar spel is een volle warme klank, die eerder aan de traverso dan aan de blokfluit doet denken, maar toch een heel 'kernige' klank heeft. Ze bespeelt vier verschillende blokfluiten, waarbij het boekje wel aangeeft op welke instrumenten ze de vier werken speelt, maar ze benoemt als 'voice flute' en 'alto'. De 'voice flutes' zijn kopieën van instrumenten van de maker Peter Bressan, waarvan de originelen zich bevonden in de verzameling van Frans Brüggen. Een 'voice flute' is een lage altblokfluit die zo genoemd wordt omdat hij de omvang heeft van de sopraanzangstem. De schitterende opname werd gemaakt in de parochiekerk van Presciano in Frans Brüggens geliefde Toscane.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links