CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2015

 

De Vioolpartita's van Bach bewerkt voor saxofoon

Bach: Partita's voor viool solo BWV 1002, 1004, 1006 (bewerkt voor saxofoon door Raaf Hekkema)

Raaf Hekkema (sopraansaxofoon, BWV 1002 & 1004 - altsaxofoon, BWV 1006)

Challenge Classsics CC72648 75'

Opname: mei 2014, Dorpskerk Mijnsheerenland

 

Raaf Hekkema is het brein achter het ensemble Calefax, een blaaskwintet met de dwarse bezetting van uitsluitend rietinstrumenten: hobo, klarinet, saxofoon en fagot. De saxofoon bespeelt hij zelf. Hij heeft een reputatie hoog te houden wanneer het om transcripties gaat, ook in Bach - zijn versie van de Goldberg-variaties voor Calefax is een meesterstuk.

In een triomfantelijke pose staat Raaf op de voorkant van deze cd, zijn altsax in de lucht: zo, dat kunstje hebben we geflikt. En inderdaad, wie de cd in de speler legt wordt meteen meegesleept door zijn briljante vertolking van de tweede partita voor vioolsolo van Johann Sebastian Bach. Vier delen lang is het genieten geblazen van deze vertrouwde klanken, die geen moment doen vermoeden dat Bach van de saxofoon geen weet had. Maar dan is het tijd voor een van de allergrootste scheppingen van het menselijk brein - de Chaconne. Door Bach met de grootste precisie uitgewerkt voor vier snaren en een strijkstok.

In deze transcriptie van de Chaconne moeten de wegen van diverse luisteraars zich wel scheiden. De onvoorwaardelijke vijf sterren die Erik Voermans deze uitgave in Het Parool toebedeelde spreekt voor zich. Er zullen echter ook vioolkenners zijn die de vier snaren van Bachs viool niet terug horen in het ene riet van Hekkema's sopraansax - dat is nu eenmaal onmogelijk. Beide partijen zullen zich verenigen in bewondering voor de virtuoze prestatie van Raaf Hekkema en de schitterende opname van Bert van der Wolf. Er is ook nog een derde partij - liefhebbers van de saxofoon die nog nooit een noot van Bach hebben gehoord. Voor hen is deze cd een godsgeschenk.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links