CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juli 2018

 

Babadjanian: Vioolsonate

Achron: Hebrew Melody

Janácek: Vioolsonate

Szymanowski: La Fontaine d'Arethuse

Bartók: Roemeense volksdansen

Bach: Arioso

Duo Sluys: Erik Sluys (viool), Katsura Mizumoto (piano)
Et'cetera KTC 1618 • 63' •
Opname: maart 2017, Arsonic, Mons-Bergen (B)

 

Erik Sluys en zijn echtgenote Katsura Mizumoto zijn voor dit recital resoluut afgeweken van begaande paden, en het resultaat liegt er niet om. Niet alleen door de uitgekiende programmering, maar vooral door de perfecte uitvoering. Erik Sluys heeft zijn muzikale begaving niet van een vreemde, hij is de zoon van de Belgische organist Jozef Sluys (1936-2015), een grootmeester. Het echtpaar Sluys concerteert sinds 1998, en in het Symfonieorkest Vlaanderen fungeert Erik als een van de concertmeesters.

De grote verrassing van dit recital is de vioolsonate van de Armeense componist Arno Babadjanian (1921-1983). Een componist die zich niet bezighield met de avant-garde, maar voluit ging voor datgene wat de Sovjet Unie van zijn onderdanen verwachtte. Toch zag hij zomaar kans om een vioolsonate te componeren die er zijn mag. Dat hij haar opdroeg aan Dmitri Sjostakovitsj is zeker geen toeval - Babadjanian heeft met deze sonate een werk geschapen waarvoor Sjostakovitsj zich niet geschaamd zou hebben. Wonderlijk dat zo'n schitterend werk achter het ijzeren gordijn is blijven hangen, en een groot compliment voor Sluys dat hij de competitie met Leonid Kogan ruimschoots kan doorstaan.

De repertoirekeuze van dit recital heeft een etnisch karakter. Na de Armeen Babadjanian volgt Josef Achron (1886-1943), een joodse componist die eeuwige roem verwierf met zijn Hebrew Melody en bij zijn overlijden door Arnold Schönberg 'een van de meest onderschatte moderne componisten' werd genoemd. Vanuit Moravië draagt Leos Janácek zijn hoogst originele vioolsonate bij, een typisch product van zijn late jaren. Van Moravië gaan we naar Polen, waar Karol Szymanowski een kleurrijk drieluik voor viool en piano componeerde: Mythes. Jammer dat het Duo Sluys besloten heeft om slechts het eerste deel op te nemen, dat overigens schitterend gespeeld wordt. De laatste stop is Roemenië met de Roemeense volksdansen van de Hongaar Béla Bartók. Johann Sebastian Bach draagt een onverwachte toegift bij: het Air uit de Derde Suite, geafficheerd als Arioso. Ik had liever nog een deel Szymanowski willen horen....

Het Duo Sluys levert met deze cd een prachtig vistekaartje af, boeiend van de eerste tot de laatste seconde, in prikkelend repertoire en perfect opgenomen. Vergeet u niet om de vioolsonate van Arno Babadjanian te beluisteren?


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links