CD-recensie

 

© Roderick Krüsemann, maart 2022

Mozart: Pianoconcert nr. 13 in C, KV 415 - nr. 14 in Es, KV 449 - nr. 23 in A, KV 488

Thomas Beijer (piano), Camerata RCO
Gutman Records CD 172 • 73' •
Live-opname: 31 mei 2017, Kleine Zaal, Concertgebouw, Amsterdam

   

Als ik deze woorden schrijf, is er nog de lockdown. De concertzalen zijn gesloten. Een mooie gelegenheid om eens wat extra cd’s te beluisteren en te mijmeren over de concerten van lang geleden. Mozart, de pianoconcerten in het concertgebouw met het Concertgebouworkest. KV 595 met Clifford Curzon en Bernard Haitink als dirigent in 1974 heeft toen veel indruk op mij gemaakt en maakt nog steeds indruk als ik de cd beluister. Clifford Curzon, een van mijn favoriete pianisten met een begeleiding die door Haitink neergezet werd als een vederlicht orkestspel. En dat terwijl de orkestbezetting toen aan de grote kant was.

KV 488 en 537 met Friedrich Gulda in 1983 en Nikolaus Harnoncourt als dirigent. Gulda met een eigenzinnige interpretatie, nu een kleinere orkestbezetting en een spel meer in de geest van Mozart.

KV 491 met Kristian Bezuidenhout in 2018 als pianist èn dirigent. Mozart zoals het hoort, een kleine bezetting en geen solistisch pianovirtuoos vertoon.

En toen was het 31 mei 2017 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Thomas Beijer speelde er met de Camerata RCO drie pianoconcerten van Mozart. Als begeleiding twee violen, een altviool, een cello, een contrabas en als blazers (in KV 288) een fluit en klarinet toegevoegd. KV 415 en 449 heeft Mozart zelf bewerkt voor deze kleine bezetting. KV 488 is een nieuwe bewerking van Thomas Beijer. Opvallend verrassend duiken dan opeens de blazers op. Een begeleiding in deze drie concerten met een eenvoud, ontdaan van alle overbodige noten waarbij de piano zich prachtig mengt.

Een opname die met kop en schouders boven veel andere registraties uitsteekt. Ik zit op mijn favoriete plaats in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de instrumenten staan om mij heen, je hoort de snaren! Dit maak je niet vaak mee. Een compliment voor Guido Tichelman, de opnameleider.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links