CD-recensie

 

© Roderick Krüsemann, april 2022

Bach: Goldberg-variaties BWV 988 voor strijktrio, bewerking Dmitry Sitkovetsky

Camerata RCO: Annebeth Webb (viool), Jeroen Woudstra (altviool), altviool, Honorine Schaeffer (cello)
BarcaNova BNP 1701 (2 sacd's)

www.barcanova.nl/music-shop--barcanova-records.html

 

Bach heeft de Goldberg variaties oorspronkelijk gecomponeerd voor klavecimbel met de titel Clavier Ubung bestehend in einer Aria mit verschiedenen Veraenderungen vors Clavecimbal mit 2 Manualen. Volgens zijn eerste biograaf Forkel speelde de klavecinist Johann Gottlieb Goldberg de variaties als slaapmutsje voor Graaf Hermann Carl von Keyserlingk. Leuk bedacht, maar niet waar.

De standaard versie op cd is voor mij Gustav Leonhardt, Bach zoals het hoort. Maar ook de eigenzinnige interpretatie van Glenn Gould gespeeld op een vleugel staat bij mij hoog aangeschreven. Een andere versie is sinds kort op cd in mijn bezit. Een uitvoering door drie leden van Camerata RCO: Annebeth Webb, viool, Jeroen Woudstra, altviool en Honorine Schaeffer, cello. De versie voor strijkers is van Dmitry Sitkovetsky, de zoon van pianiste Bella Davidovich en de jong overleden violist Julian Sitkovetsky; Ik zou het geen bewerking willen noemen: hier wordt Bach naar letter/noot en woord/harmonie gevolgd. Je vergeet snel Leonhardt en Gould. Geniet van deze pure Bach! Een strijktrio dat als een eenheid klinkt met een barokkerige strijkklank. En een prachtige opname waarbij het lijkt of je tussen de drie strijkers zit. Dit dankzij opnameleider Bert van der Wolf. In het bijbehorende boekje ligt hij zijn opnamevisie toe.

Ook staat er een libretto van een kort toneelstukje van Thomas A. Beijer, een dialoog tussen Von Keyselink en Goldberg in. Wilt u meer over Goldberg weten? Lees dan de roman Goldberg van Bert Natter, in 2016 uitgegeven door Thomas Rap. Fictie en werkelijkheid. Boeiender dan Dan Brown? Ik vind van wel!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links