CD-recensie

 

© Ries Jansen, november 2010

 

 

Stars & Stripes - Canadian Brass Salute America

Stars and Stripes Forever - Military Might (Five Military Branch Anthems) - The Star Spangled Banner (1814 Baltimore) - Chester - A George M. Cohan Salute - The Battle Hymn of the Republic - When Johnny Comes Marching Home - Shenandoah - National Emblem - Dixie's Land - Hail Columbia - The Star Spangled Banner - America The Beautiful - My Country, 'Tis of Thee - Drums of Liberty - O Canada (A Gift To Americans) in bewerkingen van Howard Cable, Brandon Ridenour, Christopher Colett en David Martin.

Canadian Brass (Ronald Romm en Frederic Mills, trompet; Graeme Watts, hoorn; Eugene Watts, trombone; Charles Daellenbach, tuba), Nexus Percussion Ensemble.

Opening Day ODR 7382 • 51 •

www.canadianbrass.com | www.econa.nl


Canadian Brass bracht dit jaar een nieuwe cd uit onder de naam Stars & Stripes als een muzikale groet aan Amerika. Een repertoire met afwisselend ceremoniële en bewerkte marsmuziek uit de Nieuwe Wereld. De koperblazers van dit gerenommeerde ensemble werden ditmaal bijgestaan door slagwerker Robin Engelman.

De informatieve en mooi uitgevoerde toelichting bij de cd laat weten, dat de burgers van Lexington in Massachusetts de gebruikte historische drums ooit kochten om ze een speciale plek in de Amerikaanse geschiedenis te geven. En dat is goed te horen. Het slagwerk overheerst de klank van de blazers in deze patriottische muziek. In alle arrangementen van de zestien werken op het schijfje van in totaal vijftig minuten speelt de percussie een hoofdrol. Althans in mijn gevoel als luisteraar en geschoold trompettist, die dit repertoire al tientallen malen in originele versie voor harmonieorkest of koperensemble heeft uitgevoerd.

De afgelopen jaren trad Canadian Brass in verschillende samenstelling een aantal keren in Nederland op, waarbij smaakvolle barok, gevoelige romantische en spectaculaire moderne muziek door de vijf koperblazers werd gekoppeld aan muzikale acrobatiek. Soms met echte gymnastische toeren, als de bespeler van de bas tuba bijvoorbeeld in een mini musical liggend op het podium zijn partijtje blies. Ondanks deze show waren de musici op weinig foutjes te betrappen bij zo’n live-optreden. Het vaste publiek van Canadian Brass bestaat uit (amateur) musici, dat de originele uitvoeringen van dit repertoire door en door kent. De losse manier van presentatie in een zaal stelt echter geheel andere eisen aan de uitvoering dan een geluidsopname. Door de gekozen samenwerking met de slagwerker krijgen de opnamen het karakter van een onverwachte “solo voor percussie”.

De transcriptie van groot orkest naar klein ensemble is daarbij niet erg geslaagd, mede veroorzaakt door het gebrek aan balans en dynamiek bij de opnamen. Op sommige momenten worden de afzonderlijke stemmen van de blaasinstrumenten in de opname geheel weggedrukt door het geweld van het slagwerk. Van enige articulatie in het spel van de blazers is dan niets meer te horen, hetgeen jammer is met zulke voortreffelijke musici in de studio. Het lijkt wel of producent Dixon Van Winkle opdracht heeft gegeven - met een geforceerde mixage - het gemis aan klankkleur van een groot orkest te compenseren. Maar voor wie en waarvoor zet je een uniform repertoire aan programmatische muziek op een schijfje?

Ondanks de briljante vertolking van alle musici gaat het luisteren snel vervelen, zelfs voor een bewonderaar zoals ik. Het door hen zelf aangekondigde thema: “het laten ervaren van de patriottische Amerikaanse klassieken met replicaslagwerk uit het vroeg koloniale en het burgeroorlog tijdperk” laat de vraag stellen of het bij herhaling doorbewerken van de bekende thema’s van deze muziek, zoals bij de Stars en Stripes of de mars National Emblem, een gelukkige keuze is?

Smaken verschillen, maar in deze bewerkingen zijn de stijlproblemen niet overtuigend overwonnen. Dan luister ik bijvoorbeeld toch liever naar dit idioom in de hoogwaardige uitvoeringen van onze eigen Marinierskapel. Deze opvatting doet overigens niets af aan het absolute vakmanschap van de musici bij deze opname.

Desalniettemin geen sterren en strepen voor de Stars en Stripes van Canadian Brass.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links