CD-recensie

Een legendarische Otello

 

© Paul Korenhof, mei 2006

 

Verdi: Otello.

Giovanni Martinelli (Otello), Elisabeth Rethberg (desdemona), Lawrence Tibbett (Jago), Thelma Votipka (Emilia), Nicholas Massue (Cassio), Nicola Moscona (Lodovico), George Cehanovsky (Montano), Giovanni Paltrinieri (Rodeigo), Metropolitan Opera o.l.v. Ettore Panizza.

Naxos 8.111018-19

Opname: 12 februari 1938


Zijn er nog Verdi-liefhebbers die deze opname niet kennen? Ik kan het me nooit voorstellen, maar eerlijk is eerlijk: iedere generatie moet het verleden opnieuw ontdekken en de mogelijkheden daartoe worden erg beperkt - nog afgezien van het feit dat het auditieve verleden onderhand een gigantische omvang heeft aangenomen.

Dat deze Otello in een live-opname uit de Met van 12 februari 1938 zich daarin nog steeds kan handhaven, zelfs ondanks diverse live-opnamen onder Carlos Kleiber, spreekt op zich al boekdelen, maar Ettore Panizza was dan ook niet de eerste de beste. Deze leerling en assistent van Toscanini blijft voor mij het schoolvoorbeeld van de dirigent die ook in de 'gouden tijd van de zangkunst' bewees dat de dirigent de spil van de voorstelling was.

Evenals zijn Simon Boccanegra uit 1939 bezit deze Otello een idiomatische stuwkracht en een niveau van fraseren waarmee niet veel andere opnamen zich kunnen meten, en dankzij de opzwepende tempi werkt de dramatiek hier zo mogelijk nog sterker. Daarnaast horen we hier vertolkingen van de beide mannelijke hoofdrollen, die sindsdien in autoriteit en vocale grandeur misschien nog wel een enkele keer geėvenaard zijn, maar niet overtroffen - zeker niet als duo. Giovanni Martinelli op zijn hoogtepunt was de dramatische Verdi-tenor bij uitstek, zoals Lawrence Tibbett behoort tot de waarlijk grote Verdi-baritons uit de vorige eeuw, en met het warme timbre van Elisabeth Rethberg vormden zij een gouden drietal. Iedere frase in hun vertolkingen verdient uitgelicht te worden, maar de som is nog veel groter dan het totaal van hun afzonderlijke vertolkingen.

Dit is zo'n uitvoering om mee te nemen naar een onbewoond eiland, zelfs al klinkt het geheel in onze oren redelijk primitief, Twee voordelen: de klank went snel en de nieuwe digitalisering van Naxos is zonder meer de rustigste en helderste die ik ooit van deze opname gehoord heb.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links