CD-recensie

 

© Paul Korenhof, mei 2023

Porpora: L'Angelica

Teresa Iervolino (Orlando), Paola Valentina Molinari (Medoro), Ekaterina Bakanova (Angelica), Gaia Petrone (Licori), Sergio Foresti (Titiro), Barbara Massaro (Tirsi)
La Lira di Orfeo
Dirigent: Federico Maria Sardelli
Dynamic CDS7936.2 (2 cd's)
Opname: Martina Franca, 30 juli - 3 aug. 2021

 

Heerlijke muziek voor een zonnige zondagochtend, maar dramatisch heeft het allemaal weinig om het lijf. Deze zoveelste muzikale variatie op Ariosto's Orlando Furioso is in feite ook geen opera, maar een serenata, geschreven om op 4 september 1720 in Napels de geboorte van een Oostenrijkse keizersdochter luister bij te zetten. Porpora wist echter wel hoe hij muziek moest schrijven, zeker voor stemmen, terwijl we dankzij de ondramatische structuur geen eindeloze seccorecitatieven over ons heen krijgen. Bovendien onthaalt de componist ons op diverse verrassingen, met als hoogtepunt, vlak voor het einde, een lyrisch uitdijende, twaalf minuten durende aria voor sopraan (Medora) met begeleiding van één enkele cello plus het continuo.

Het einde zelf is overigens een beetje merkwaardig, want na nog een aria van Angelica wordt het werk besloten met twee aria's van 'Orlando furioso' ('razende Roeland'), waanzinnig geworden omdat de door hem aanbeden Angelica niets van hem wil weten. Ik had daar een beetje moeite mee. Weliswaar stond Metastasio (1698-1782) bij het schrijven van dit libretto nog in zijn literaire kinderschoenen, maar een serenata met als feitelijke hoofdpersonen de Saraceense Angelica en de door haar aanbeden Medoro afsluiten met een waanzinscène van Orlando is toch vreemd, zeker ter gelegenheid van een geboortefeest.

De verklaring is te vinden in de uitvoering, die L'Angelica als geënsceneerde opera presenteerde tijdens het Festival della Valle d'Itria in Martina Franca, en die het werk dus van de dramatische kant benaderde. Hoeveel muziek precies is gecoupeerd, is zonder partituur niet exact na te gaan, maar zeker is wel dat het feestelijke slot van deze serenata daarbij het leven heeft gelaten. Het zij zo, en het heeft als bijkomend voordeel dat de beide bedrijven mooi op twee afzonderlijke cd's konden worden ondergebracht.

De uitvoering wordt gedragen door de sopranen die hier het liefdespaar vormen. De Russische Ekaterina Bakanova frappeert als Angelica al meteen in haar eerste aria met een mooi warm timbre en gevoel voor lyrische expressie. De Italiaanse Paola Valentina Molinari contrasteert met een iets dunner timbre, lijkt aanvankelijk wat monotoon in haar zang, maar herstelt zich snel en groeit naar een prachtige twaalf minuten durend droombeeld van Medoro over het eindeloze geluk dat hem met Angelica in zijn armen te wachten staat.

De mezzosopraan Teresa Iervolinao, onlangs bij DNO te horen als Cornelia in Giulio Cesare, ontplooit ook hier een fraai bel canto, maar klinkt mij soms te weinig als de hartstochtelijke, teleurgestelde en uiteindelijk buiten zinnen geraakte minnaar. De bariton Sergio Foresti (Titiro, een oude man) en de opvallen fris klinkende sopraan Barbara Massano (Tirsi, een herder) sluiten uitstekend bij de drie hoofdrollen aan, maar de zang van de mezzosopraan Gaia Petrone (Licori, dochter van Titiro) wist mijn hart minder te bekoren dan dat van de door haar beminde Tirsi.

Dirigent Federico Maria Sardelli weet met een levendige aanpak van zowel de muziek als de recitatieven de aandacht aangenaam gevangen te houden, en het spel van La Lira d'Orfeo demonstreert het niveau waartoe Italiaanse barokensemble zich de afgelopen decennia ontwikkeld hebben.

De registratie van Dynamic behoort tot de betere live-opnamen die dit label in Martina Franca maakte en laat daarbij van het publiek nauwelijks meer merken dan een regelmatig opklinkend applaus. In het cd-boekje vinden we naast het libretto (Italiaans-Engels) ook een toelichting en een synopsis. De beide laatste teksten vormen echter een doorlopende. onoverzichtelijke letterbrij zonder zelfs een indeling in alinea's en dat laatste is niet prettig, zeker niet bij de synopsis.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links