CD-recensie

 

© Paul Korenhof, februari 2019

 

Offenbach Colorature

Offenbach: Boule de neige 'Je suis du pays vermeil' - 'Allons, couchez' - Vert-Vert 'Les plus beaux vers' - Orphée aux enfers 'La mort m'apparait souriante' - Un Mari à la porte 'J'entends ma belle' - Fantasio 'Cachons l'ennui de mon âme' - 'Voilà toute la ville en fête' - Les Bavards 'Ce sont d'étranges personages' - Mesdames de la Halle 'Quel bruit et quel tapage' - Le Roi Carotte 'Le voilà... C'est bien lui.' - Les Bergers , ouverture - Les Contes d'Hoffmann 'Les oiseaux dans la charmille' - 'Belle nuit, ô nuit d'amour' - Robinson Crusoë 'Conduisez-moi vers celui que j'adore' - Le Voyage dans la lune 'Je suis nereveuse'
Jodie Devos (sopraan)
Adèle Charvet (mezzosopraan)
Münchner Rundfunkorchester
Dirigent: Laurent Campellone
Alpha 437
Opname: München, juli 2018

   

Een nieuwe loot aan de stam lyrische Belgische sopranen is de dertigjarige Jodie Devos, opgeleid in haar geboortestad Namen en in Londen, en in 2014 winnares van de tweede prijs bij het Concours Reine Elisabeth. Een cd met enkele mindere bekende Franse opera-aria's in bewerking voor zangstem en pianokwartet (Il était une fois) is mij ontgaan, maar deze uitgave met merendeels onbekende aria's van Jacques Offenbach klinkt heel veelbelovend.

Wel suggereert de stijl van zingen meer bekendheid met grotere zalen dan met de kleinere theaters waarin de werken van Offenbach het beste gedijen, en ook zou zowel de afwerking van de coloraturen als de tekstweergave gebaat zijn met iets meer puntigheid. Wellicht had een op dit punt meer geroutineerde dirigent haar moeten coachen, want de samenwerking met Laurent Campellon straalt meer enthousiasme uit dan subtiliteit en verfijning.

Charme kan het op deze cd hoorbare musiceerplezier beslist niet ontzegd worden en in combinatie met het geboden repertoire leidt dat tot een aantrekkelijke en door Alpha op alle fronten met zorg omgeven uitgave. Een bijzonderheid: in de barcarolle uit Les Contes d'Hoffmann wordt Jodie Devos bijgestaan door Adèle Charvet, in 2016 een glorieuze winnares van de prijs voor Lied-Duo tijdens het 51ste IVC. Jammer dat haar aandeel tot dit ene overbekende fragment beperkt is gebleven. Het is ook een overbodig fragment, want wat het met de titel van de cd te maken heeft, ontgaat mij een beetje.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links