CD-recensie

Andrea Chénier - peperduur en spotgoedkoop

 

© Paul Korenhof, november 2007


 
   

Giordano: Andrea Chénier.

Mario Del Monaco (Andrea Chénier), Giuseppe Taddei (Carlo Gerard), Maria Amadini (contessa di Coigny), Antonietta Stella (Maddalena di Coigny), Luisa Mandelli (la mulatta Bersi), Ortensia Beggiato (Madelon), Franco Calabrese (Roucher), Leo Pudis (il sanculotto Mathieu), Athos Cesarini (un'incredibile), Antonio Sacchetti (il romanziere), Salvatore De Tommaso (l'abate), Leonardo Monreale (Fouquier Tinville), Egidio Casolari (il maestro di casa), Arrigo Cattellani (il presidente del tribunale Dumas), Bruno Cioni (il carceriere).
Koor en orkest van de RAI Milaan o.l.v. Angelo Questa.

Line Music 5.00998 (2 cd's)


De titelrol in Andrea Chénier was een van de glansrollen van Mario del Monaco en zijn Decca-opname uit 1957 met Tebaldi en Bastianini behoort nog altijd tot mijn faborieten, ondanks het feit dat de Italiaans estertenor toen al beland was in de fase van zijn carrière waarin hij onnodig veel volume produceerde. Twee jaar eerder had hij meegewerkt aan een verfilming voor de Italiaanse televisie en toen klonk zijn stem nog net iets frisser en natuurlijker. Bovendien wedr hij in de door Angelo Queste uitstekend gedirigeerde uitvoering terzijde gestaan door een jonge Antonietta Stella, eveneens in een van haar glansrollen, en door de bariton Giuseppe Taddei. De Maddalena van Stella kenden we al van de EMI-opname met Corelli, maar ook zij klinkt hier jeugdiger, terwijl Taddei hier met grote allure een rol neerzet die hij nooit in een commerciële opname heeft vastgelegd.

Als ik de Decca-opname prefereer, is dat vooral vanwege het samenspel van Tebaldi en Bastianini in III en natuurlijk vanwege de klank. Een filmband uit de jaren vijftig waarnaar bovendien veertig jaar lang niemand heeft omgekeken, is geluidstechnisch natuurlijk geen schoonheid met ene beperkte frequentie, bijgeluiden en allerlei andere ongerechtigheden. Daaraan is technisch wel het een en ander te verbeteren, maar dat neemt niet weg dat ik een recente uitgave op dvd van VAI (45 euro bij JPC in Duitsland) schandalig duur vind. Voor dezelfde prijs heeft u twee moderne dvd's. De dvd van de Bel Canto Society is technisch iets minder verzorgd, maar kost dan ook twintig euro minder en ook daarove rheb ik mijn twijfels. Zo'n oude film draai je twee keer en daarna nooit meer, behalve dan om naar de solisten te luisteren, maar eveneens bij JPC vond ik namelijk voor minder zeven euro een uitgave van Line Music op twee cd's en die heeft mijn voorkeur. Dat het geluid afkomstig is van een filmband blijft hoorbaar, maar dat stoort mij totaal niet. Een historische opname blijft nu eenmaal een historische opname en dan heb ik liever wat bijgeluiden bij een filtering die de timbres zoveel mogelijk in tact laat dan een zwaar uitgefilterde opname waarop ik de zangers niet meer herken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links