CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, december 2007


Nielsen: Vioolconcert op. 33 – Klarinetconcert op. 58– Fluitconcert.

Saeko Matsuyama (viool), John McCaw (klarinet), Jennifer Stinton (fluit), Odense Symfonieorkest o.l.v. Jan Wagner (op.33) – Philharmonia Orchestra o.l.v. Raymond Leppard (op. 57) – Scottish Chamber Orchestra o.l.v. Steuart Bedford (fluitconcert).

Regis RRC 1208 • 78' •


Voor deze uitgave zijn drie totaal verschillende uitvoeringen van de concerten van Carl Nielsen (1865-1931) bij elkaar gezet, die ieder voor zich al op een ander label verschenen. De uitvoering van het Vioolconcert stamt uit 1999. Een wat lompige, hoekige, weinig bevlogen vertolking van dit merkwaardig ouderwets klinkende werk van deze Deense componist. Toch wel mooie momenten, vooral aan het begin van het Poco adagio. Daar heeft Matsuyama een prachtige toon en weet ze de innige sfeer uitmuntend te treffen.

In het bijgesloten boekje heeft men (wijselijk?) achterwege gelaten te vermelden van wanneer de opname van het Klarinetconcert dateert. Het klinkt alsof hij nog van voor de watersnood stamt, maar enig speurwerk leerde mij dat hij in 1984 was gemaakt. Een slechte, dorre, levenloze uitvoering van Nielsens meesterlijke Klarinetconcert.

De opname van het Fluitconcert dateert uit 1992. Dit is een briljante, flitsende, magistrale uitvoering van dit luisterrijke concert. Stinton is geweldig op dreef, ze slaat zich met een onwaarschijnlijke virtuositeit door al die notencascades heen, terwijl ze toch haar prachtige toon behoudt. De Schotten onder Bedford begeleiden haar fenomenaal. Wat mooi! Maar ja, wat heb je aan zo’n heruitgave met één prachtvertolking en twee ondermaatse uitvoeringen?


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links