CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, maart 2008


Mozart: Fluitkwartet in D, KV 285 - in G, KV 285a - in C, KV 285b - in A, KV 298 - Klarinetkwintet in A, KV 581.

Oxalys.

Fuga Libera FUG 506 • 77' •


Oxalys is een Belgisch ensemble, in 1993 opgericht door studenten aan het Brussels conservatorium. Vier strijkers, fluit, klarinet en harp. Uitbreiding met andere instrumenten is mogelijk, maar hier is dat niet nodig.

In de fluitkwartetten wordt sprankelend, meesterlijk gemusiceerd. Dit is de juiste, want lichte, speelse toon voor deze verrukkelijke, onbekommerde muziek. Licht en lieflijk trekt het allemaal voorbij, met ook even een schaduw over het zonnige landschap in het wondermooi ingehouden gespeelde, broos klinkende Adagio uit het Kwartet KV 285.

De fluitist, Toon Fret, bespeelt zijn instrument als een acrobaat. Wat een virtuoos! Jammer genoeg heeft het ensemble bij de opname van het Klarinetkwintet op twee gedachten gehinkt. Moesten ze hier net zo sprankelend musiceren als bij de fluitkwartetten, of werd voor KV 581 een juist een donkerder, meer bezonken toon gevergd? Het gevolg is dat in dit superieure meesterwerk telkens op minder gelegen momenten de zon door en klinkt het kwintet opeens als zo’n vrolijk fluitkwartet. Behalve in het Adagio, maar toch wordt ook daar, vind ik, de juiste toon niet getroffen. Dit is al te flegmatisch en ingehouden. Na die beeldschone fluitkwartetten pakt KV 581 helaas teleurstellend uit. Misschien was het beter geweest om na die fluitkwartetten bijvoorbeeld het Hobokwartet KV 370 te zetten. Nu worden twee totaal verschillende werelden gecombineerd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links