CD-recensie

 

© Maarten 't Hart, oktober 2007


Brahms: Zeven liederen op. 95 - Vier liederen op. 96 - Zes liederen op. 97 - Vijf liederen op. 105.

Juliane Banse (sopraan), Andreas Schmidt (bariton), Helmut Deutsch (piano).

CPO 999 448-2 • 45' •


Deze cd wordt tegen een speciale prijs aangeboden. Dat mag ook wel want hij bevat maar drie kwartier muziek. Aantrekkelijk is natuurlijk dat je zoveel liederen hoort die minder bekend of zelfs totaal onbekend zijn. Maar ze worden helaas niet echt overtuigend uitgevoerd. Vooral Banse, die precies de helft van dit recital voor haar rekening neemt, is niet helemaal berekend op deze stevige kost. Een wat omfloerste, hoge stem en onzekerheid bij de hoge noten. Het lagere register klinkt overtuigender, maar het wordt nooit zo sprankelend en warm als in deze prachtliederen zoals ‘Wir wandelten’ of ‘Immer leiser wird mein Schlummer’ eigenlijk vereist wordt.

Andreas Schmidt klinkt als een kloon van Fischer-Dieskau. Net zo’n stem, net zo’n timbre, dezelfde maniërismen, maar niet de kracht en het unieke pathos van zijn beroemde leermeester. Hij zingt goed, maar toch is ook zijn Brahms niet van de bovenste plank.

Helmut Deutsch toont zich een betrouwbare, uitstekende begeleider. Een apart compliment voor zijn prachtige aandeel in ‘Wir wandelten’.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links