CD-recensie

 

© Maarten Brandt, maart 2006

 

 

Mahler: Symfonie nr. 6 in a.

Henze: Sebastian im Traum.

Koninklijk Concertgebouworkest
o.l.v. Mariss Jansons.

RCO Live 06001 (2 sacd's)

 

 

 


Veel recensenten verkeerden na de uitvoeringen van Mahlers Zesde symfonie door Jansons en het Koninklijk Concertgebouworkest in augustus en september jongstleden in een heuse jubelstemming. De verwachtingen ten aanzien van de aangekondigde en op deze concerten stoelende live-opname op het huismerk van het KCO waren dan ook hooggespannen.

Dat het resultaat behoorlijk tegenvalt moet mijns inziens voornamelijk aan het werk van het opnameteam van RCO live worden toegeschreven en niet aan Jansons, die al meer dan eens heeft gedemonstreerd zijn mannetje te staan in Mahlers Zesde . Dat valt bijvoorbeeld gemakkelijk te bewijzen aan de hand van de eveneens live vastgelegde en in 2002 uitgekomen verklanking van hetzelfde opus door het London Symphony Orchestra op LSO live. Die weergave wordt getypeerd door een schier onbegrensde dynamiek, een diepe sonoriteit en een messcherp reliëf, waartegen de KCO-vastlegging plat en grijs afsteekt, terwijl het in het laatste geval nota bene om een SuperAudio-registratie gaat! Toch maar even de proef op de som genomen en speciaal de finale via een SuperAudio-installatie beluisterd. Het verschil is aan de marginale kant (ook nu komen de mokerslagen uit de luidsprekers alsof ze met luciferhoutjes werden gedaan), zeker in vergelijking met het niveau van de Super Audio-Mahlers uit San Francisco onder Michael Tilson Thomas. Omgekeerd komt de Jansons-registratie van de Zesde Mahler met het LSO zelfs op een huis, tuin- en keukeninstallatie al beter uit de verf dan de Amsterdamse remake op een puike HiFi-combi.

Henzes aan het KCO opgedragen symfonische gedicht Sebastian im Traum is een ander verhaal, zeker waar het op de puntigheid van de klank aankomt. Waarschijnlijk zijn hier andere technici bij betrokken geweest dan bij Mahler. Een prachtig stuk overigens, dit op een in het teken van dood en afscheid staand gedicht van Georg Trakl gebaseerde beurtelings melancholieke en dramatische brok muziek. En een uitstekende combinatie met Mahler, voor wie Henze een grenzeloze bewondering koestert, iets wat heel duidelijk in Sebastian in Traum doorklinkt. Daar komt nog bij dat Henze voor het reguliere concertpubliek vrij onbekend is. Echter door een uitgave als de onderhavige verandert dat natuurlijk op slag.

Hopelijk verschijnen er in de toekomst meer van dit soort producties, waarin het geijkte repertoire wordt geconfronteerd met belangwekkende eigentijdse orkestrale composities. Nog belangrijker evenwel is dat men zich eens grondig bezint op de opnametechnische kant van het geheel, want het is niet de eerste keer dat RCO live tegenvalt. Immers, ook de - op zich beschouwd fenomenale - vertolking van Bruckners Achtste onder Haitink verdient in termen van geluidskwaliteit bepaald geen prix d'excellence.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links