CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, oktober 2011

 

 

Weber: Ouverture Der Beherrscher der Geister J 122 Turandot, Prinzessin von China J 75 - Abu Hassan J 106 - Der Freischütz J 277 - Oberon J. 306 – Euryanthe J. 291 - Peter Schmoll und seine Nachbarn J 8/54 – Preciosa J 279 – Silvana J 87 - Jubel Ouverture J 245

Tapiola Sinfonietta o.l.v. Jean-Jacques Kantorow

BIS0SACD-1760 • 63' •

 


 
  Carl Maria von Weber (1786-1826)

Carl Maria von Weber (1786-1826) is tegenwoordig vooral bekend door de opera Der Freischütz, door velen beschouwd als het prototype van de Duitse romantische opera. Hij componeerde tien opera’s, volgens de muziekencyclopedie Grove. Van enkele opera’s worden de ouvertures nog wel eens uitgevoerd. Deze opname is gewijd aan de ouvertures en verschijnt in een reeks cd’s met instrumentale muziek van de Duitser. De twee eerder verschenen cd’s met onder meer zijn beide symfonieën en klarinetconcerten werden (zeer) positief ontvangen.
De toevoeging Von bij Weber werd door vader Franz Anton bedacht. Hij was een oom van Constanze, de vrouw van Mozart. Mogelijk stond de jonge componist Von Weber daarom nog sterk onder invloed van Mozart, zoals blijkt uit de vroegere ouvertures zoals Abu Hassan, met ‘Turkse’ instrumenten als grote trom en bekken, waarbij associaties met Mozarts Entführung aus dem Serail niet kunnen uitblijven. De ouverture Turandot, Prinzessin von China met een ‘Chinees’ thema grijpt terug op het Dictionnaire de musique van Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) en is pentatonisch. De pentatonische toonladder is een toonreeks bestaande uit vijf tonen en wordt vaak in Chinese muziek gebruikt. Uiteraard werd Von Weber ook beïnvloed door zijn leermeesters, onder wie Michael Haydn, broer van Joseph Haydn. Hiervan getuigen de ouvertures van de opera Silvana en de omgewerkte ouverture van Peter Schmoll und seine Nachbarn die allebei sterk aan de Weense klassieken doen denken.

Bovengenoemde ouvertures zijn uit de periode tot 1811. Nadien werd de eigen stijl van Von Weber veel nadrukkelijker hoorbaar en hiermee nam de kwaliteit toe. De ouverture Der Beherrscher der Geister uit 1811 was aanvankelijk bedoeld voor de opera Rübezahl, die echter niet voltooid werd. Von Weber maakte er een schitterende dramatische concertouverture van. Een andere prachtige concertouverture is de Jubel Ouverture uit 1818. In het werk, gecomponeerd ter ere van het 50 jarig regeringsjubileum van koning Friedrich August I von Sachsen, maakte Von Weber gebruik van de melodie van de toenmalige Pruisische koningshymne Heil Dir im Siegerkranz, de melodie die in Engeland gebruikt werd voor God save the King.
De ouverture Preciosa mag wat minder bekend zijn, maar past goed bij de meest bekende drie, Der Freischütz, Oberon en Euryanthe. Het zijn allemaal romantische composities die onder meer Felix Mendelssohn Bartholdy en Richard Wagner beïnvloedden. De geniale instrumentatiekunst van Von Weber inspireerde onder andere Claude Debussy en Hector Berlioz. Het orkest Tapiola Sinfonietta telt 41 musici en is gespecialiseerd in de Weense klassieken, maar speelt ook muziek uit de eeuwen hierna. Er wordt met verve gemusiceerd. Het klinkt transparant en er wordt gedisciplineerd gespeeld. Eigenlijk is Tapiola Sinfonietta een ideale vertolker van Von Webers muziek, ook al had de ouverture Oberon nog wel dramatischer kunnen worden uitgevoerd.

Het label BIS staat praktisch garant voor goede opnames en informatieve cd boekjes. Ook met deze cd doen ze hun reputatie gestand.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links