CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, december 2009

 

 
   
   
   
   
   
   

Ralph Rousseau Meulenbroeks:

Christmas Carols (bewerkingen)

Bach: Wohl mir, daß ich Jesum habe.

Berlin: White Christmas.

Gruber: Stille Nacht.

Pierpont: Jingle Bells.

Traditionals: Nu zijt wellekome – On Christmas Night all Christians sing – The first Nowell – Midden in de winternacht – De herdertjes lagen bij nachte – Komt allen tezamen – God rest you merry gentlemen – This endris night – While shepherds watched their flocks – ‘t Is geboren – Still, still, still – Laat nu alle droefheid vluchten – The Lord at first did Adam make.

Ralph Rousseau Meulenbroeks (arrangementen en viola da gamba).

STS Digital 611176 • 38' •


“Ralph Rousseau Meulenbroeks speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek..Ralph is verder een gevorderd t’ai chi beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger”, aldus zijn website. Ondanks al zijn talenten koos de musicus voor een carrière als gambist, een instrument dat hij bespeelt sinds 1996.

Het zal duidelijk zijn, Rousseau Meulenbroeks wijkt af van het beeld dat we hebben van de klassieke musicus. Dit geldt ook letterlijk, want met een kapsel dat met gemak de concurrentieslag met Jan Vayne aan kan, trek je eveneens de aandacht. En met ontbloot bovenlijf poseren op een cd-cover (Gambomania) is evenmin gebruikelijk.

Een opvallende man dus, die veel publiciteit trekt, maar het goede doel dient. Hij is er in geslaagd om de viola da gamba aan de vergetelheid te ontrukken en onder de aandacht van een relatief groot publiek te brengen. Iets waar zijn leraar cellist en gambist Jaap ter Linden, zijn enorme muzikaliteit ten spijt, niet in slaagde, waarbij gezegd moet worden dat hij dit waarschijnlijk ook niet bewust nastreefde.
De aanpak van Rousseau Meulenbroeks blijkt te werken. Voor zijn cd Chansons d`Amour, met het Matangi Kwartet en contrabassist Hein van de Geyn kreeg Rousseau Meulenbroeks de Edison Publieksprijs 2009.

Rousseau Meulenbroeks schuwt het experiment niet en maakte recent een kerst-cd met zangeres Lenny Kuhr. Maar ook zijn opname van de drie sonates voor viola da gamba en klavecimbel van Bach (BWV 1027-1029) schijnt onorthodox te zijn.

Gezien het bovenstaande is deze korte kerst-cd, een heruitgave, met arrangementen door Rousseau Meulenbroeks geen verrassing. Hij arrangeerde klassiekers als Jingle Bells en White Christmas en christelijke kerstliederen zoals Nu zijt wellekome, Komt allen tezamen en De herdertjes lagen bij nachte. Muziek die bekend is bij een groot publiek, al is het maar dankzij het jaarlijkse bezoek aan een kerkdienst, rond Kerst. Als je de muziek met respect behandelt en dat doet Rousseau Meulenbroeks, blijkt het een uitstekend resultaat opleveren.

Voor de luisteraar die wat huiverig staat tegenover de viola da gamba als solo-instrument is deze cd met bekende melodieën een prachtige introductie, die tevens blijk geeft van het vakmanschap van Rousseau Meulenbroeks.

Twee minpunten. Er is nauwelijks sprake van een tekstboekje en de duur van de cd is met minder dan 38 minuten wel heel erg kort! In de begintijd van de cd kon je nog begrijpen dat oorspronkelijke LP-opnamen die werden uitgebracht op cd beperkt waren qua tijdsduur. Maar voor een opname van enkele jaren terug is het wel erg zuinigjes.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links