CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, september 2007

 

 

Wolf-Ferrari: Hoboconcert in A, op. 15 (Idillio) - Concertino voor althobo op. 34 - Suite concertino voor fagot en orkest in F, op. 16.

Piet van Bockstal (hobo), Luc Loubry (fagot), Westsächsisches Symphonie Orchester o.l.v. Hans Rotman.

Talent DOM 2929-90 (sacd) • 64' •

 

 


Ermanno Wolf-Ferrari (1876 – 1948) is vooral bekend als operacomponist, vooral van I gioielli della madonna, Il campiello, I quattro rusteghi en Is segreto di Susanna. Dat hij daarnaast een kamersymfonie, concerten voor viool, cello, hobo, fagot en de nodige kamermuziek componeerde, bleef goeddeels onbekend.

De hier gepresenteerde werken die nu hoogstwaarschijnlijk hun cd première beleven zijn in die zin ‘achterlijk’ dat de componist die tot halverwege de twintigste eeuw leefde nog een heel romantisch idioom bezigde. Het eerste hoboconcert had ook zo in de rubriek filmmuziek kunnen worden ondergebracht. De begeleiding is in dit drietal werken toevertrouwd aan strijkorkest plus twee hoorns, zodat de dankbare soli fraai en duidelijk overkomen.

Het gaat om het oor aangenaam rakende, mooie muziekjes in een warmbloedig idioom zonder veel diepere betekenis maar met momenten van grote melodieuze schoonheid en plotselinge blijken van passie. Solisten en orkest geven vol overtuiging deze muziek wat hij waard is en de opname laat weinig te wensen over. Het geheel is niet alleen de moeite waard voor hoboïsten en fagotspelers op zoek naar nieuw repertoire, maar ook voor diegenen die zoeken naar wat nieuws op muziekgebied met een aangenaam karakter.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links