CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, juli 2007


Vivaldi: Dubbelconcert voor 2 gitaren, strijkers en continuo RV 532 - Triosonate in C, RV 82 - Triosonate in b, RV 85 - Gitaarconcert in D, RV 93 - Gitaarconcert in C, RV 425.

Weiss/Schröder: Sonate in A.

Peter en Zoltán Katona (gitaar), Carducci kwartet.

Channel Classics CCS SA 23707 • 63' • (sacd)


Sinds de familie Romero (Philips) zich niet meer op gitaargebied manifesteert en ook Siegfried Behrend (DG 439.984-2) en Eduardo Fernández (Decca 448.709-2) op non-actief lijken te zijn, is er op het gebied van Vivaldi’s muziek voor luit, gitaar en mandoline weinig wezenlijks op cd verschenen.

Des te gelukkiger kunnen we met deze fraaie nieuwe opname zijn. Waar we van Behrend de Triosonate RV 82 nog in de concerttranscriptie te horen kregen, laat het Hongaars/Engelse team ons hier gelukkig het origineel horen. De gitaristen hebben van het oorspronkelijke Concert voor twee mandolines RV 532 met wat instrumentale aanpassingen een al even overtuigend dubbelconcert voor twee gitaren gemaakt. Het gitaarconcert RV 93 is oorspronkelijk een luitconcert.

Bij Vivaldi is het altijd een hele uitzoekerij naar origineel of bewerking in die enorme hoeveelheid concertjes en sonates van hem. Voor de modale luisteraar geen zorg. Die kan hier genieten van levendig, verfijnd en elegant spel dat ook nog een vrij robuust ‘sprekend’ karakter heeft. Waar van bravura sprake is, krijgt deze geen gewild aanzien. De vrij sobere vierdelige sonate van Sylvius Leopold Weiss is een mooie toegift. De kleine bezetting werpt ook vruchten af op het punt van intimiteit en helderheid. De opname klinkt mooi in balans en eersteklas.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links