CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, september 2006

 

 

R. Strauss: Ein Heldenleben op. 40 - Le bourgeois gentilhomme op. 60 (suite).

Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle.

EMI Classics 339.339-2 • 82' •

 

 

 


In Berlijn was Strauss’ Heldenleben ongeveer een halve eeuw het domein en een succesnummer van Karajan. Hij maakte liefst vier opnamen van het werk: in 1959 (DG 459.515-2 en 449.725-2), in 1967 (Nuova Era 22823), in 1974 (EMI 566.108-2, 476.895-2) en in 1985 voor het laatst (DG 439.039-2).

Het orkest is in de era Abbado danig verjongd en bevat zelfs vrouwen, de klank is transparanter, feller geworden al had in een werk als dit natuurlijk het streven naar warmbloedige homogeniteit van de oudere meester wel iets wat dit typische soundscape werk betreft. De nieuwe opnametechniek brengt ook meer zinvolle klaarheid en dynamiek aan het licht in dit soms overgeorkestreerde stuk (de oudste opname werd ook nog in de Jesus Christus Kirche in Berlijn-Dahlem gemaakt) in deze ‘live’ opname uit de Philharmonie.
Rattle koos terecht ook voor een uitgesproken vrij stormachtige symfonische aanpak, maar het zijn juist vaak de kamermuzikaler gedeelten die het meeste indruk maken. De ‘veldslag’ wordt in alle heftigheid ruim zeven minuten gestreden. Wie dat te veel van het goede is kan dit gedeelte overslaan want de plaat is geïndexeerd.

Rattle’s held is nobel en galant, hij verovert de wereld stormenderhand, maar kent gelukkig ook ingetogen momenten. Zijn critici vormen een pietluttig en pedant stel, zijn tegenstanders krijgen er mals van langs. Liefdevol is hij jegens zijn gade die verleidelijk wordt uitgebeeld door concertmeester Guy Braunstein.
Naast die nog altijd waardevolle opnamen van Karajan, naast ook die van Jansons (CGBO Live), Kempe (EMI) en Reiner (RCA) is dit een der beste versies van het werk.

De negen deeltjes van de suite Le bourgeois gentilhomme worden met de nodige sprankeling en een welkom lichte toets uitgevoerd. Minstens zo mooi als door Reiner (RCA), Dutoit (Decca) en het Orpheus kamerorkest (DG). En dan nog te bedenken dat deze schijf ruim 81 minuten geweldige muziek geeft……


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links