CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, april 2005

 

 

R. Strauss: Ein Heldenleben op. 40.

Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons.

RCO Live 04005 • 46' • (sacd)

 

 

 

 


Voor de derde keer is er nu weer een nieuwe opname van het orkest waaraan het werk is opgedragen en ditmaal op het eigen label: R(oyal) C(concertgebouw) O(rchestra), niet te verwarren met RCA.

Na Mengelberg en Haitink zorgt Jansons voor een terecht na de drie uitvoeringen begin september 2004 bejubelde interpretatie die het meer van homogeniteit en klankschoonheid moet hebben dan van scherpe thematische en programmatische profilering en die wat dat betreft meer lijkt op de eerdere vertolking van Karajan dan die van bijvoorbeeld Reiner. Maar de grote klankschoonheid en het homogene klankbeeld zijn op zichzelf al een aanbeveling en licht chauvinistische overwegingen kunnen bijdragen aan een onuitgesproken voorkeur.

In elk geval behoort Jansons tot de beteren en interessanteren naast het hiervoor eerder uitverkoren drietal Karajan (DG), Kempe (EMI) en Thielemann (DG). Hooguit valt weer de korte speelduur van drie kwartier negatief op. Maar probeer ook eens die geweldige opname van Reiner uit 1954 (RCA).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links