CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, maart 2006

 

Händel: Italiaanse cantates

‘Delirio amoroso’ HWV 99; Aria ‘Qui l’augel da pianta in pianta’ uit Aci, Galatea e Polifemo HWV 72; Aria ‘Mi palpita il cor’ HWV 132b.

Nathalie Dessay. Le concert Astrée o.l.v. Emmanuele Haïm.

Virgin Classics 343.842-2 en 3 (+bonus dvd).

   

Met Sandrine Piau, Sara Mingardo en Laurent Naouri nam Haïm de volledige cantate Aci, Galatea e Polifemo eerder op (Virgin 545.557-2), hier begeleidt ze Dessay in de losse dramatische aria nr. 13 ‘Qui l’augel’, die we ook van Kirkby kenden (Harmonia Mundi HMA 190.1253/4, maar Dessay is ook dankzij de indringende begeleiding wel zo mooi.

Interessant is ook om Kozená/Minkowski (Archiv 469.065-2) met Dessay/Haïm te vergelijken in ‘Delirio amoroso’: mezzo versus sopraan, waarbij eerstgenoemde dramatischer is en de tekst net wat meer betekenis geeft zonder de ook pittige Dessay iets tekort te doen. In ‘Mi palpita il cor’ klinkt Dessay gevoeliger, geëngageerder, dat wil zeggen amoureuzer en gepassioneerder, met meer agitatie op de dramatischer momenten dan de hoge sopraan Emma Kirkby (l’Oiseau-Lyre 414.473-2) en de mezzo Brigitte Lesne (EMI 561.803-2); ze blijkt ook voortreffelijk thuis te zijn in de voor Händel vereiste stijl. De fraaie uitstraling van de begeleiding van Haïm is een extra pre en hoe het allemaal tot stand kwam is aardig te volgen op de bijgevoegde dvd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links