CD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, december 2019

Telemann - Chameleon

New Collegium o.l.v. Claudio Ribeiro
Ramée RAM1904 • 72' • (2019)

   

Op een huisconcert hoorde ik onlangs weer het New Collegium, het ensemble dat tot voor kort bekend stond onder de (betere, maar kennelijk voor de internationale markt minder geschikte) naam Collegium Musicum Den Haag. Ik had het ensemble voor het laast gehoord op het Festival Oude Muziek 2016 in Utrecht, waar het de tweede prijs behaalde op het Internationaal Van Wassenaer Concours. En nu hoorde ik het weer en hoe! Vanaf de eerste inzet hield je je adem in. Niet te beroerd om risico’s te nemen stortten de muzikanten zich op hun partituren. Het speelplezier, maar ook de enorme beheersing van het métier spatte ervan af. De solisten Inês d’Avena (blokfluiten) en Sara DeCorso (barokviool) werden bijgestaan door een grandioze continuo: Rebecca Rosen (barokcello) en Claudio Ribeiro (klavecimbel).

Op dit huisconcert werd hun nieuwe cd gepresenteerd: Georg Philipp Telemann. Chameleon. Een cd die perfect duidelijk maakt dat Telemann over al die kwaliteiten beschikte die men volgens een gekwelde Johann Sebastian Bach van Duitse musici verwachtte: ‘Sie sollen capable seyn, allerhand Arthen von Music, sie komme nun aus Italien oder Franckreich, Engeland oder Pohlen, sofort ex tempore zu musiciren …..’ (1)

Telemann beheerste alle stijlen en genres van zijn tijd en is mede daardoor een van de grondleggers van de Klassieke stijl, de bekroning van de ‘gemischte Geschmack’, ‘Les goûts réunis’.

Het is een cd met een goed doordacht opgebouwd programma dat omraamd wordt door de Prélude (À discrétion - très vite) en de ronduit grandioze Chaconne (Modéré) uit het Parijse kwartet in e-klein TWV 43: e4 uit 1738.

Binnen dit raamwerk worden een Sonate, een Suite, een Concert en een Kwartet steeds afgewisseld door een Menuet (een klein meesterwerkje is het Menuet 7 in a-klein TWV 34:57). De Suite is door het ensemble samengesteld uit Telemanns uiterst afwisselende Der getreue Music-Meister (1728). Voor het Concert voor ‘2 Violini Discordati’ werd het ensemble uitgebreid met violiste Antina Hugosson; altviolist John Ma speelt mee in het kwartet in g-klein TWV 43:g4.

Met uitzondering van de Menuetten waren alle hier opgenomen werken al wel bekend uit opnames van barokspecialisten als Gustav Leonhard, Reinhardt Goebel of het Freiburger Barockorchester. Maar het pure enthousiasme en speelplezier van het New Collegium maken deze cd onweerstaanbaar. Inmiddels kreeg de cd al een Diapason d’Or. Luisteren!

_________________
(1) Zie Bachs beroemde adres van 23 augustus 1730 aan de Raad van Leipzig: Kurtzer; iedoch höchstnöthiger Entwurff einer wohlbestallten Kirchen Music; nebst einigem unvorgreiflichen Bedencken von dem Verfall.
(2) Waarschijnlijk puur toeval: in 2018 verscheen op LAWO Classics een cd van het Noorse ensemble Bergen Barokk met als titel: Telemann the chameleon.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links